Direct naar artikelinhoud

Freya Van den Bossche laat 10.000 Vlaamse woningen onderzoeken

De komende maanden worden de woningen van Vlaamse gezinnen onderzocht. Bedoeling is om een uitgebreid beeld te krijgen van hoe de Vlaming woont.

In gemeenten over heel Vlaanderen komen de volgende maanden enquêteurs aanbellen om de huizen van in totaal 10.000 gezinnen in kaart te brengen. Daarvoor zullen de onderzoekers vragen stellen aan de bewoners, maar ook de binnen- en buitenkant van de woning grondig bekijken. Er zal opgelijst worden hoe de woning verwarmd wordt, hoe groot de ruimtes zijn, wat de staat is van de gevel, of het een huur- of koopwoning is, enzovoort. Die data worden gelinkt aan onder meer de leeftijd en opleidingsniveau van de ondervraagden.

Volgens minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a), die het onderzoek uitvoert in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos, zal men zo een veel beter zicht krijgen op de woonsituatie en woontevredenheid van de Vlaming. "Bovendien zullen we het beleid veel beter kunnen afstemmen op de werkelijkheid", zegt ze. "Tot nog toe baseerden we ons op verouderde of selectieve gegevens en inschattingen. Dat is verre van ideaal. Na het onderzoek zullen we weten hoe de situatie echt is. We zullen verbanden kunnen leggen die we misschien vooraf wel vermoed hadden, maar die nog nooit met wetenschappelijk onderzoek bewezen werden."

Waarvoor die gegevens van nut zullen zijn? "Voor alles wat met woonbeleid te maken heeft", zegt Van den Bossche. "Bijvoorbeeld: het kadastraal inkomen is vaak achterhaald en we zoeken een andere manier om dat te berekenen. Daar kunnen die nieuwe gegevens bij helpen. Het is ook belangrijk om te weten hoe groot de echte nood is aan sociale koopwoningen en welk soort huurpremies we echt nodig hebben."

Paniek dat de enquêteurs dingen zullen ontdekken die u liever verborgen houdt, is overbodig. Het onderzoek verloopt volledig anoniem en zal niet gelinkt worden aan een persoon. "Niemand hoeft dus bang te zijn dat we achteraf de wooninspectie of de belastingcontroleur zullen sturen", benadrukt de sp.a-minister.

Van den Bossche trekt voor dit project 1.260.000 euro uit. 135 enquêteurs zullen vanaf deze week de baan op gaan, het onderzoek loopt tot augustus volgend jaar. De betrokken gezinnen worden bij wijze van steekproef gekozen uit het bevolkingsregister en worden per brief op de hoogte gesteld. De onderzoeker in kwestie heeft ongeveer een uurtje de tijd nodig. De resultaten zullen begin 2014 beschikbaar zijn.