Direct naar artikelinhoud

Excuses Mbokani volstaan allicht niet

Zo licht Anderlecht dit weekend leek te gaan over het natrappen van Dieumerci Mbokani, zo gemeend leken de excuses die paars-wit gisteren namens de speler en de club de wereld instuurde. Het bondsparket stelt sowieso een onderzoek in, waardoor Mbokani zich aan een schorsing mag verwachten.

"Naar aanleiding van het ongelukkig contact dat plaatsvond tijdens de thuiswedstrijd van zaterdag hebben het bestuur van RSC Anderlecht en Dieumerci Mbokani de spelfase herbekeken. De club en de speler bieden hun welgemeende excuses aan Killian Overmeire zoals de RSCA-aanvaller overigens onmiddellijk deed na de ongelukkige actie." Kort maar krachtig, het communiqué dat Anderlecht verstuurde.

Een soort van publieke terechtwijzing voor 'God', maar tegelijkertijd nam de club hem ook in bescherming, getuige het gebruik van de woorden 'ongelukkig contact'. Ongelukkig was de trap van Mbokani echter niet, want de beelden geven duidelijk aan dat Mbokani bewust uithaalt. Een trap die weliswaar voortkwam uit frustratie omwille van de ongeoorloofde manieren die tegenstanders gebruiken om hem af te stoppen. Vandaar dat de Brusselaars hem helemaal niet aan de publieke schandaal willen nagelen. Anderlecht slaat en zalft.

Goed gesprek

Dat deed ook John van den Brom gisteren op training. Samen met zijn assistent Besnik Hasi, die doorgaans optreedt als vertaler-tolk, nam hij Mbokani apart voor een 'goed gesprek'. Eentje dat duidelijk over het incident tegen Lokeren ging. Zo'n tien minuten lang ging het er vrij serieus aan toe. Gesticulerend maakte Hasi duidelijk wat de Nederlander bedoelde, met beenbewegingen leek Mbokani zijn natrappen over te doen. Van den Brom maakte hem duidelijk dat zijn uithaal niet kon, maar toonde ook begrip voor zijn uiting van frustratie. Het serieuze gesprek werd afgesloten met een vriendschappelijke schouderklop.

Dat inspireerde blijkbaar ploegmaat Milan Jovanovic. Want de Serviër, duidelijk in een van zijn vrolijke buien, gaf zijn spitsbroeder ostentatief een klap voor de kop. Mbokani kon er hartelijk om lachen.

Vraag is of 'Dieu' ook nog zo zal kunnen lachen als hij voor de Geschillencommissie zal moeten verschijnen. Want dat zit eraan te komen. Op basis van de tv-beelden is het bondsparket immers een onderzoek gestart naar zijn trap richting Overmeire. Omdat de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie de fout niet opmerkte kan het bondsparket zonder problemen een straf vorderen en de Geschillencommissie zonder problemen een schorsing opleggen. Mbokani heeft het geluk dat Overmeire niet ernstig geraakt werd, maar sowieso wordt er niet gelachen met zware tackles of natrappen.

Topper tegen Standard

Zeker na de zware schorsing voor Gentspeler Rodgers Kola (negen weken na een horrortackle op Lokerenverdediger De Bock) is er een tendens om streng te straffen. Een voorstel van twee tot vier speeldagen zou in die zin niet moeten verbazen. Mbokani zal wel ten vroegste op 16 oktober moeten verschijnen. Hij is dus zeker nog van de partij in de topper tegen Standard komende zondag.