Direct naar artikelinhoud

Losgeslagen aanhangwagen meest waarschijnlijke oorzaak busongeval

Vier Belgen hebben zaterdag het leven gelaten bij een busongeval in het zuidwesten van Jordanië. Een losgeslagen aanhangwagen is de oorzaak.

Zestien Belgische en twee Luxemburgse toeristen raakten zaterdagavond iets voor 18 uur lokale tijd betrokken bij een ongeval op de weg naar de Jordaanse hoofdstad Amman.

Het gezelschap reisde door het land en had net Petra aangedaan, een historische stad in een rotskloof en een van de belangrijkste toeristische trekpleister van Jordanië. Op zo'n honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad, in Al Qatranah, in de regio waar de Dode Zee Jordanië van Israël scheidt, is de bus in aanraking gekomen met een ander voertuig.

Drie vrouwen en een man, allemaal met de Belgische nationaliteit, overleefden het ongeval niet. Zes gewonden liggen nog in het ziekenhuis voor verzorging, waarvan twee in kritieke toestand. Eén iemand is minder zwaar gewond maar nog niet stabiel, een drie andere mensen hebben lichtere verwondingen.

Bij de gewonden zijn er twee Belgen, een Luxemburgse en twee Jordaniërs: de chauffeur van de reisbus en de gids van het gezelschap. De rest van het gezelschap kwam er met wat schrammen vanaf. Premier Nsour bezocht samen met de Jordaanse minister van Toerisme en met de Belgische ambassadeur de slachtoffers.

De oorzaak van het ongeval is volgens de VRT, die een verslaggever ter plaatse heeft, bekend. De bus is frontaal op een ander voertuig gebotst. De aanhangwagen van een grote vrachtwagen op het tegenovergestelde rijvak begon gevaarlijk te slingeren. Het is die losgeslagen aanhangwagen die op het verkeerde rijvak is terechtgekomen en voor de wielen van de reisbus is beland. Nochtans bestaat de woestijnweg die de noordelijke stad Amman verbindt met de uiterst zuidelijke havenstad Aqaba in beide richtingen uit tweevaksbanen, netjes van elkaar gescheiden door een middenberm van enkele meters breed.

Baptiste van Outryve, woordvoerder van Thomas Cook, noemt de chauffeur "een zeer ervaren man over wie wij tevreden waren. Dit ongeluk heeft zich nu jammer genoeg in Jordanië voorgedaan, maar ook op de E40 had dit kunnen gebeuren."

Een aantal familieleden van slachtoffers is gisteren vertrokken naar Jordanië, op uitnodiging van Thomas Cook. Er reist een team psychologen mee, medewerkers van het Rode Kruis, van Mondial Assistance en van Thomas Cook zelf. Enkele toeristen keerden via Aqaba al terug naar huis. Thomas Cook zal de achterblijvers adviseren om hun reis af te breken, zegt van Outryve. "We kunnen niemand verplichten om Jordanië te verlaten, maar we raden het onze klanten wel aan. "Afhankelijk van hun medische toestand zullen we de mensen die nog in Amman zijn repatriëren."