Direct naar artikelinhoud

Anciaux wil snel opvolger voor afscheidnemende Ivo Van Aken

BRUSSEL l Op 1 maart 2009 is Ivo Van Aken op eigen verzoek topsportmanager af. Vlaams minister van Sport Bert Anciaux wil snel werk maken van een opvolger. 'Ongeveer rond 1 maart moet de naam bekend zijn, al kan dat iets uitlopen', aldus Anciaux.

Bert Anciaux schat de kwaliteiten van Ivo Van Aken als topsportmanager zeer hoog in, maar toont ook begrip voor zijn beslissing om te stoppen, ingegeven door gezondheidsproblemen. Van Aken kreeg vorig jaar een hartinfarct en wil het nu rustiger aan doen. "Dat hij stopt is voor ons geen plezant nieuws, maar zijn gezondheid gaat boven alles", zegt Anciaux.

Het mandaat van Van Aken loopt af op 28 februari, zodat de Vlaamse sportminister snel een opvolger wil zoeken. "Namen noemen is voorbarig, we maken er de komende weken werk van." De procedure zal gelijkaardig verlopen als in 2005 met een open vacature, al zal de Vlaamse overheid ongetwijfeld ook voorkeurskandidaten vragen. Een topsportjury koos toen in de laatste ronde voor Ivo Van Aken, die het voor een expertenjury haalde van wielercoördinator Frederik Vandervennet en topsporttrainer Paul Van Den Bosch.

Volgens Anciaux moet de nieuwe topsportmanager in dezelfde lijn voortwerken als Van Aken. "Hij zal met plezier kunnen voortbouwen op zijn fundamenten. We zetten dezelfde koers voort. Onder Van Aken was er voor het eerst in Vlaanderen sprake van een echt absoluut topsportbeleid. We kunnen zeggen dat onze topsportfederaties er nu staan. De doorstroming van talent naar topsportscholen staat op punt."

Ook het streefdoel van Van Aken, tien olympische medailles in 2016, blijft een realistisch doel volgens Anciaux: "Op vier jaar tijd kan je geen wereldtoppers maken. Maar in 2012 zullen de gevolgen van ons beleid meer zichtbaar zijn. In 2016 staan we nog een stap verder. Zonder tegenkanting geloof ik dat we in 2016 tien medailles kunnen halen." (BF)

n Ivo Van Aken haakte af om gezondheidsredenen.