Direct naar artikelinhoud

Regering zoekt (en vindt) begrotingsmiljoenen

Premier Di Rupo stelde vrijdag voor de roerende voorheffing op spaarinkomsten op te trekken van 20 tot 26 procent. Dat moet 160 miljoen opleveren waardoor een 560 miljoen naar de relance van de economie zou kunnen gaan.

De regering werkte vrijdag intensief verder aan de begrotingsbesprekingen. Naast het vinden van 3,4 miljard om het gat in de begroting dicht te rijden, wil de regering ook zuurstof in de economie pompen. Bedoeling was hiervoor ongeveer 400 miljoen uit te trekken. Het geld moet komen van besparingen en nieuwe inkomsten.

Rond 13 uur werd begonnen met het uitpluizen van de primaire uitgaven en de sociale zekerheid op zoek naar extra saneringen. "Lijntje per lijntje, departement per departement wordt nagegaan waar er nog te besparen valt", klonk het. Uiteindelijk werd nog 75 miljoen extra gevonden in de primaire uitgaven en 34 in de sociale zekerheid. gevonden. Bij Open Vld vielen na de harde discussies van de voorbije weken zelfs positieve geluiden te horen over de eerste minister. "Het is goed dat Di Rupo op zoek gaat naar extra besparingen."

Door de roerende voorheffing op 26 procent te brengen zou een bijkomende 160 miljoen naar de staatskas vloeien. Maatregelen in de personenbelasting en het taxeren van holdings zou 400 miljoen extra opleveren. In totaal dus 560 miljoen die gebruikt zou worden om zuurstof in de economie te pompen.

Daarmee lijkt de regering te kiezen voor een verschuiving van lasten op arbeid naar lasten op vermogen. CD&V-vicepremier Steven Vanackere verklaarde voor aanvang van de bijeenkomst dat Europa duidelijk heeft aangegeven dat zo'n verschuiving nodig is.

Een echte vermogensbelasting zit er niet in. Toen de PS halfweg september liet verstaan dat ze dacht aan een tijdelijke crisisbelasting voor vermogens boven de 1,25 miljoen euro reageerde Open Vld negatief. "Als er een vermogensbelasting komt, is er geen regering meer", reageerde toenmalig Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne.

Vanackere repliceerde daarop dat de regering-Di Rupo geen werk zal maken van de invoering van een vermogensbelasting. "We hebben dertig maanden om drie grote opdrachten te vervullen: de verdere staatshervorming, het opstellen van een betrouwbare begroting en het voeren van een relancebeleid. Een vermogensbelasting is daar niet bij."

Op vraag van Open Vld werd vrijdag het denkspoor om btw te heffen op de erelonen van advocaten op de helling gezet. In ruil wilde de Ps af van het belasten van de intercommunales. Die maatregelen zouden respectievelijk 106 en 50 miljoen opbrengen. Wel werden de geraamde inkomsten voor de nieuwe operatie fiscale amnestie opgetrokken tot 550 miljoen en het bedrag dat ons land moet ontvangen in ruil voor de staatswaarborgen aan Dexia van 155 op 180 miljoen gebracht.