Moordproces loopt vertraging op omdat beklaagde geen advocaat heeft

© bfs

© bfs

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een van de twee beklaagden in de rechtszaak over de moord op Eric Van Spittael uit Buggenhout blijkt ondanks herhaaldelijk aandringen van de rechtbank nog steeds geen advocaat te hebben. “Een pro Deo wil ik niet, want ik sta tegenover topadvocaten”, geeft Yves H. als reden op.

Bert Foubert

De behandeling van de zogeheten kanaalmoord liep al heel wat vertraging op. Eerst moest er een audio-installatie geïnstalleerd worden om de debatten verstaanbaar te maken, en nu blijkt Yves H. (45) uit Buggenhout, een van de twee personen in de beklaagdenbank, nog steeds geen advocaat te hebben. En dat ondanks herhaaldelijk aandringen van de rechtbank.

“Ik ben er via mijn bijstandsverzekering volop mee bezig”, legde H. uit aan de rechter. “Maar tot nu toe heb ik nog geen advocaat gekregen. Bij een vrijspraak zou ik het ereloon van de raadsman terugbetaald krijgen. Dat ligt momenteel op zo'n 2.000 euro. Geld dat ik zou kunnen lenen van een vriend.”

Het zou voor Yves H. een veel eenvoudigere en goedkopere oplossing zijn om een pro-Deoadvocaat te nemen, maar dat ziet de man niet zitten. “Ik sta hier tegenover topadvocaten”, zei hij, terwijl hij zich richtte tot meester Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de nabestaanden van het slachtoffer. “Iemand als hem krijgt drugsbaronnen en moordenaars vrijgepleit. En ik zou dan een pro-Deoadvocaat moeten nemen?”

Van Steenbrugge antwoordde Yves H. kort maar duidelijk dat niet hij terechtstaat in deze zaak.

Openbaar aanklager Tom Van den Hende beklemtoonde in de rechtbank dat hij een maand geleden tijdens de inleidende zitting al had gevraagd aan Jurgen R. om zich aan te melden bij het bureau voor juridische bijstand. Tot op vandaag bleek dat nog steeds niet gebeurd te zijn.

Yves H. staat samen met Jurgen R. (40) uit Dendermonde terecht voor de moord op Eric Van Spittael uit Buggenhout. Ze worden ervan verdacht het slachtoffer in januari van 2010 het hoofd te hebben ingeslagen, daarna vastgebonden te hebben in plastic en vervolgens in het kanaal Willebroek-Brussel te hebben gegooid. Het lichaam van het slachtoffer kwam uiteindelijk twee maanden later bovendrijven in Wintam.

Op 23 november worden alle getuigen in de zaak gehoord. De pleidooien zelf vinden plaats op 25 januari van volgend jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen