Direct naar artikelinhoud

Frustrerend Belgisch verlies in Davis Cup

David Goffin met een 6-4, 2-6, 6-2-zege op Boris Pashanski en Steve Darcis, met 6-2, 6-4 voorbij Nenad Zimonjic, poetsten de score voor België nog op naar een eervolle 2-3 nederlaag tegen Servië. Novak Djokovic was toen al vertrokken uit Charleroi na de beslissende 0-3 tussenstand.

Nenad Zimonjic en Victor Troicki bleken met 6-4, 6-4, 5-7, 6-4 te sterk voor het onuitgegeven Belgische duo gevormd door Ruben Bemelmans en Steve Darcis. Olivier Rochus kon niet spelen door pijn aan zijn been. Vooral Darcis bewoog in dat dubbelspel nog hemel en aarde - de Belgen redden een matchbal in de derde set - maar net als op vrijdag bleken de Serviërs iets meer ervaring en kunde in huis te hebben.

"Het is een zeer frustrerende ontmoeting geweest", wist kapitein Johan Van Herck na afloop. "Ook zaterdag hebben we weer kansen bij de vleet om afstand te nemen. Maar we missen een beetje ondervinding en vertrouwen aan het net." Het verhaal van het weekend.

"We zaten constant niet ver van de verrassing", aldus Van Herck. "Iedereen in de ploeg voelde ook dat er iets mogelijk was. Die spijtige nederlaag van Goffin in de eerste match was van kapitaal belang."

België moet dus in september opnieuw aan de slag in een duel voor het behoud. "We staan momenteel vijftiende op de ranking en dat is onze plaats. In dat opzicht is het enorm belangrijk dat we reekshoofd blijven voor die barragewedstrijden. Anders kunnen we weer tegen landen komen die even sterk zijn als Servië."

Waarbij de 22-jarige Goffin zijn leerrijke ervaring van vrijdag misschien ook ten gelde kan maken. "Ik ben ervan overtuigd dat drie van mijn vier spelers nog progressie kunnen maken dit seizoen, terwijl Rochus altijd een schat van ervaring meebrengt naar het team", bevestigde Van Herck alvast zijn geloof in dit team.

Vrijdag had nummer een van de wereld Novak Djokovic met 6-3, 6-2 en 6-2 gewonnen van Olivier Rochus en moest Goffin met 1-6, 3-6, 7-6 (7/5), 6-4 en 6-4 het onderspit delven voor Viktor Troicki.

David Goffin bezorgde België zondag dus een eerreddend punt. De 22-jarige Luikenaar nam in 2 uur en 21 minuten met 6-4, 2-6 en 6-2 de maat van Boris Pashanski. Steve Darcis won ook het laatste duel in de clash met Servië. Na 1 uur en 23 minuten stond de 6-2 en 6-4 eindstand op het scorebord tegen dubbelspecialist Nenad Zimonjic.

In de kwartfinales neemt Servië het van 5 tot 7 april op tegen de Verenigde Staten of Brazilië. België speelt van 13 tot 15 september om het behoud in de Wereldgroep tegen een land uit de Europees-Afrikaanse Groep I.