Direct naar artikelinhoud

PS wil haar rode Di Rupo terug

De slechte peilingen doen de Franstalige socialisten niet panikeren. Al hopen ze dat premier Elio Di Rupo (PS) binnenkort in verkiezingsmodus gaat.

De PS heeft niet de gewoonte om publiekelijk paniekvoetbal te spelen. Bij een tegenvaller probeert de partij, onder controle van het partijhoofdkwartier op de Keizerslaan, de schade te beperken. Zo blijft de officiële reactie op de nieuwste peiling van De Morgen en VTM: peilingen blijven peilingen. Partijwoordvoerder Jérémie Demeyer zegt alleen: "Het analyseren van peilingen staat niet op onze agenda."

Met 28,7 procent zakt de PS in de jongste peiling naar het niveau van haar kwaadste dagen. Bij de verkiezingen in 2010 haalde de partij nog een score van 37,6 procent. De meeste van die verloren stemmen gaan naar de uitgesproken linkse PTB, de Franstalige tegenvoeter van PVDA+. Hun jonge, populaire kopman Raoul Hedebouw heeft de aanval op de PS geopend. "Wij zijn het echte linkse alternatief. We krijgen steeds meer signalen van mensen. Ze zijn het zwakke compromis dat de PS aanbiedt beu", zegt Hedebouw, wiens partij in de peiling 4,5 procent haalt in Wallonië en 3,3 procent in Brussel.

Achter de schermen hebben de Waalse PS-boegbeelden, Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt en Waals minister-president Rudy Demotte, intussen aan hun federale collega's laten weten dat verdere besparingen in hun regio erg moeilijk liggen. Lees: om het begrotingsgat te dichten, moet Di Rupo niet naar Wallonië kijken. "We moeten opletten om de huidige dynamiek van het Marshallplan te breken met domme besparingen", klinkt het bij Waalse socialisten. En: "We moeten de waarschuwingen serieus bekijken, want alles gaat naar de PTB. Dat zijn geen volatiele kiezers, maar mensen die veranderen op basis van hun waarden. En dat is ernstig." Een PS-expert zegt: "De PTB heeft veel geloofwaardigheid gewonnen dankzij haar sterke studiedienst."

Coalitie zonder PS

Daarnaast leeft in rode kringen de vrees dat de MR en cdH het na 2014 wel eens zonder PS willen proberen. "Onder de lat van 30 procent is alles mogelijk", geeft een PS'er toe. Momenteel wordt er discreet gesproken tussen liberalen en christendemocraten. Beide partijen willen graag een onscheidbaar koppel vormen. Na de verkiezingen in 2014 hebben zij dan de keuze tussen een coalitie met ofwel PS, ofwel Ecolo. "Het gerucht dat iedereen PS buiten wil, veroorzaakt onrust, paniekvoetbal", zegt een socialist. "Er is grote onzekerheid bij bijvoorbeeld wie op een kabinet werkt. Die zoeken een plek."

Tot op de bodem

De verlossing wordt niet meteen van voorzitter Paul Magnette verwacht, maar van premier Di Rupo. "Hij gaat ons redden", gelooft een PS'er in het federale parlement. "Nu houdt hij nog zijn rol als premier aan. Maar zodra hij dekiescampagne start, zullen we meteen drie procentpunten stijgen in de peilingen. Wie wil zijn lot aan de PTB verbinden? Niemand, want de Franstalige socialisten zijn het best in het veld tijdens de kiescampagne. Dat is gewoon zo", klinkt het nadrukkelijk. "Onze militanten zijn de besten, maar we hebben onze rode Di Rupo nodig", voegt een andere socialistische bron toe.

Opvallend is dat vooral in Wallonië de zenuwen gespannen staan. In Brussel heeft minister-president Charles Picqué de fakkel doorgegeven Rudi Vervoort. Een strategische zet, want de nieuwkomer lijkt een stuk strijdlustiger dan Picqué en de samenwerking met vicepremier Laurette Onkelinx loopt goed. Een Brusselse partijgenoot zegt: "Ik hoor de Walen non-stop klagen over de PTB, maar ze analyseren de situatie en hun problemen nooit tot op de bodem. Dat zou nochtans een stuk constructiever zijn."