Direct naar artikelinhoud

Schippers wint prestigeslag op Heizel

Het sprookje voor Dafne Schippers (23) blijft duren. Op de 200 meter vloerde de Nederlandse vlotjes haar concurrente Allyson Felix. 'Dit was de perfecte afsluiter' zei Schippers.

Door de afwezigheid van Usain Bolt was ze toch dé ster van de Memorial, Dafne Schippers. De nieuwe sensatie op de 200 meter werd met de nodige egards ontvangen door de Brusselse atletiekliefhebbers. Zo hoort het ook voor een wereldkampioene. In een toepasselijk oranje T-shirtje werd ze voorgesteld aan een volgepakt Koning Boudewijn-stadion. Met een ontwapenende glimlach pakte de koningin van Peking Brussel moeiteloos in.

Van het aangekondigde duel met Allyson Felix, wereldkampioene op de 400 meter, en Elaine Thompson kwam niet veel in huis. Felix liep de beste bocht, Thompson volgde en Schippers lag pas derde. Maar net als in Peking zette de Nederlandse in de laatste 50 meter de puntjes op de i. Nog voor ze over de meet was, kon het vingertje al in de lucht.

"Felix was de laatste op mijn lijstje, nu heb ik ze allemaal verslagen", knipoogde Schippers na haar race. "Ik zag dat ze aan het terugvallen was en ik had echt nog wat energie over, dat is een fijn gevoel. De tijd op zich is niet belangrijk, het onderlinge duel telt. Het publiek was ook geweldig. Die ontvangst: wauw."

De troostprijs - nou, toch 36.000 euro - was voor Felix. Zij pakt de eindzege in de Diamond League op de 200 meter.

Geen toptijd voor Gatlin

Bij de mannen snelde Justin Gatlin naar de zege op de 100 meter, weliswaar in een matige tijd van 9.98. Uit de finishfoto bleek dat de Amerikaan een fractie eerder over de streep was gekomen dan Femi Ogunode.

Voor de strafste prestatie van de avond tekende Habiba Ghribi. De Tunesische knalde op de 3.000 meter steeple naar de vierde snelste tijd ooit: 9:05.36.

Kevin Borlée kon het thuis-publiek geen zege bezorgen op de 400 meter. Renny Quow was net iets sneller.