Direct naar artikelinhoud

Turks spelprogramma bekeert ongelovigen

‘In dit programma zul je sereniteit vinden.’ Met die slogan maakt de Turkse tv-zender Kanal T reclame voor zijn realityprogramma De boetelingen voeren strijd. Over de uitzending heerst grote ophef, omdat gelovigen het er tegen niet-gelovigen opnemen.

Het panel dat aan de wedstrijd deelneemt, bestaat uit twintig personen: tien gelovigen en tien ongelovigen of mensen “wier geloof niet groot genoeg is om hen gelovig te noemen”. Tot de participerende gelovigen behoren onder anderen een islamitische imam, een boeddhistische monnik, een katholieke priester, een orthodoxe pope en een joodse rabbijn. Zij moeten de ongelovigen ervan overtuigen gelovig te worden. De nieuwe gelovige in kwestie krijgt, na gedegen onderzoek over de authenticiteit van zijn bekering, een gratis reis naar het heilige oord van zijn of haar keuze: Mekka voor de moslims, het Vaticaan voor christenen, Jeruzalem voor joden en Tibet voor mensen die zich aangesproken voelen door het boeddhisme.

De allergrootste prijs

Maar nog voor de wedstrijd begint, is hij al hogelijk controversieel. Zo vinden de islamitische instanties in het bij grote meerderheid door moslims bewoonde Turkije dat religie geenszins de inzet van een spelprogramma mag worden en al zeker niet van een poging om kijkcijfers te halen. Het directoraat voor Religieuze Zaken weigert een imam voor het programma aan te leveren. In het officieel seculiere Turkije gaat de strijd, die intussen ook op het internet woedt, ook over de vraag of niet-gelovigen wel zoveel airplay mogen krijgen, en of de islam zich hoe dan ook op hetzelfde niveau moet laten plaatsen als het christendom, het jodendom of het boeddhisme. Minderheidsgodsdiensten in het land klagen geregeld dat ze het slachtoffer van discriminatie zijn, en hun argument wordt gehoord in het debat over het EU-lidmaatschap. In de laïcistische sectoren van de samenleving heerst dan weer groot wantrouwen over de religieuze agenda van de AKP, de zich als gematigd islamistisch profilerende partij van premier Erdogan.Aan Reuters zei de directeur van Kanal T, Seyhan Soylu, dat het niet de bedoeling is het geloof aan te vallen. Integendeel, zegt Soylu, “we geven de winnaar de allergrootste prijs die je kunt winnen: het geloof in God.” En nog: “We keuren atheïsme niet goed. God is groot. Wat je godsdienst ook is, het belangrijkste is dat je gelovig bent.”Kanal T maakt zich sterk dat het programma doorgaat. Er zouden zich al tweehonderd ongelovige kandidaten hebben aangemeld, van wie er tien worden geselecteerd. De opnamen moeten beginnen in september. (LD)