Direct naar artikelinhoud

Brussels burgemeester verbiedt VB-campagne

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) verbiedt Vlaams Belang om vandaag en morgen zijn 'illegalencampagne' te voeren in de hoofdstad. Volgens Mayeur is die actie xenofoob en een gevaar voor de openbare orde.

Vlaams Belang trekt de komende weken rond met drie wagens met daarop reclameborden met de tekst "Illegaal? Ga naar huis of naar de gevangenis!" en twee telefoonnummers: dat van het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) en het gratis 0800-nummer van Fedasil rond vrijwillige terugkeer.

Vandaag en morgen wou Vlaams Belang Brussel doorkruisen met de wagens, maar burgemeester Mayeur weigert. "Die slogan vormt een inbreuk op de antiracismewet", reageert hij. "Bovendien bestaat er ook de kans dat de actie voor provocaties zou kunnen zorgen en zo de openbare orde kan verstoren. De verwijzing op de affiche naar het telefoonnummer van het kabinet van De Block is een manier om onrust te stoken die kan leiden tot vijandige manifestaties voor haar kabinet. De stad zal dan ook alle mogelijke maatregelen nemen zodat het verbod gerespecteerd wordt."

Jozef De Witte, de directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) heeft twijfels bij de aanpak van Mayeur. "Ik kan mij niet uitspreken over de openbare orde, maar bij inbreuken op de antiracismewetgeving is het beter om vaststellingen te laten doen door de politie en daarna eventueel te vervolgen. Ik ben een koele minnaar van preventieve censuur. Onze rechtsstaat is sterk genoeg om problemen anders op te lossen."

De Witte stipt tegelijk aan dat het toenmalige Vlaams Blok in 2004 werd veroordeeld voor racisme op basis van een heel pakket aan campagnes, affiches, slogans en speeches. "De rechter heeft dat toen ook gezegd. Het is pas de herhaling en de context die aantonen dat er bewust een zondeboksysteem wordt gecreëerd."

Vlaams Belang laat weten dat het zijn campagne niet zal stopzetten.