Direct naar artikelinhoud

Belgacom ziet in één dag 400 miljoen verdampen

Het aandeel van telecomgroep Belgacom daalde gisteren tot de laagste koers ooit. De beleggers maken zich ongerust over de winstmarges.

Over een drietal weken is het precies negen jaar geleden dat Belgacom zijn beursdebuut maakte. Maar dat lijkt een verjaardag in mineur te worden.

Belgacom ging in maart 2004 naar de beurs met een koers van 24,5 euro. Ongeveer 143.000 particuliere beleggers tekenden in. Wie zijn aandelen al die tijd bijhield, mocht elk jaar rekenen op gulle dividenden. Maar het aandeel zelf is in die negen jaar in waarde gedaald. Gisteren kwam daar nog een stevige mokerslag bij. Belgacom daalde tot de laagste koers ooit, 19,36 euro en sloot de bewogen beursdag af op 20,21 euro, een dagverlies van 5,6 procent.

De beursklap had vooral te maken met twijfels die Belgacom zaait over het dividend voor 2013 dat aandeelhouders in het voorjaar van 2014 op de rekening krijgen. Het bedrijf geeft verrassend genoeg geen vooruitzicht op zijn plannen. "Met het huidige beperkte zicht op de evolutie van de Belgische markt omwille van de concurrentiële druk en de ongunstige economische toestand heeft de raad van bestuur beslist om de aandeelhoudersvergoeding over het resultaat van 2013 op een later tijdstip te bepalen", zegt Belgacom.

Topman Didier Bellens probeerde op een persconferentie de onrust onder beleggers te sussen. "Onze dividendpolitiek is altijd genereus geweest", verklaarde hij. De topman wees erop dat er voor het voorbije jaar een dividend voorzien is van 1,68 euro, bovenop het interimdividend van 0,81 euro in december.

Maar de geest is uit de fles. Belgacom zet zijn imago van goedehuisvaderaandeel op losse schroeven. De grootste aandeelhouder is de Belgische overheid, die steevast rekent op een stevige dividendenstroom vanuit de telecomgroep. "Eerlijk gezegd, weet ik niet welk bedrag de regering heeft ingeschreven in zijn begroting", verklaarde Bellens daarover. Hij wees erop dat Belgacom voor 2012 ongeveer 900 miljoen euro in de staatskas stortte, dividenden en belastingen opgeteld.

Beleggers zijn vooral bang dat de hoogdagen van het bedrijf voorbij zijn, waardoor het te weinig centen zal hebben om de gulle dividendenstroom in stand te houden. Belgacom zelf verwacht dat 2013 een krimpjaar wordt. Volgens de vooruitzichten zullen de groepsopbrengsten met 1 à 2 procent dalen en zal de operationele winst 4 à 6 procent lager uitvallen.

King & Kong

De operationele winst staat onder druk omdat Europese regelgeving lagere tarieven oplegt voor onder meer bellen uit het buitenland (roaming). Daarnaast hangt grote concurrent Telenet als een spook boven Belgacoms jaarresultaten. Telenets mobiele formules King & Kong hebben de hele markt voor particulieren dooreengeschud. Telenet won in het vierde kwartaal 181.000 mobiele bellers, terwijl Belgacomdochter Proximus er 37.000 verloor. De nieuwe telecomwet die in oktober van kracht werd maakt het gemakkelijker om van operator te wisselen. Volgens Bellens is de uitdaging simpel "Het enige wat het bedrijf moet doen is voldoende operationele winsten genereren om dividenden te kunnen betalen."