Direct naar artikelinhoud

Peeters heeft het gehad met ACW

Het geduld van CD&V met het ACW geraakt stilaan op. Dat hebben partijtoppers als Vlaams minister-president Kris Peeters en minister van Defensie Pieter De Crem duidelijk laten verstaan aan de christelijke arbeidersbeweging.

Het partijbestuur van CD&V maandagochtend ging nagenoeg volledig op aan één enkel thema: het kluwen waarin ACW terechtgekomen is. Een stevige discussie was het, die de pijnpunten genadeloos blootlegde, aldus de aanwezigen. De conclusie: het ACW mag nu wel eens heel erg dringend met een goede uitleg komen aandragen.

De niet-ACW'ers van dienst, met minister van Defensie Pieter De Crem, Vlaams minister-president Kris Peeters en fractieleider in het Vlaams Parlement Koen Van den Heuvel op kop, hebben het gehad met de aanhoudende onthullingen. "Ons geduld raakt stilaan op", was de niet mis te verstane boodschap aan de christelijke arbeidersbeweging. Een bezorgdheid die ook breder gedragen werd binnen het partijbestuur, ook door leden met een ACW-stempel.

Luk Verschueren, adjunct-algemeen secretaris van het ACW en lid van het partijbestuur, kreeg de uitdrukkelijk boodschap mee dat CD&V wil dat 'De Beweging' transparanter is. "Het wordt hoog tijd dat het ACW proactief communiceert. We kunnen het echt niet meer hebben dat er om de twee à drie dagen iets nieuws opduikt", vat een bestuurslid de kritiek samen.

CD&V blijft wel achter zijn, op het bestuur afwezige, minister van Financiën Steven Vanackere staan. Dat ligt bij de federale coalitiepartners wel anders. De ergernis over de vicepremier stapelt zich er op. De manier waarop hij afgelopen weekend communiceerde over zijn al dan niet medewerker Wouter Devriendt, tevens Belfiusbestuurder en niet te verwarren met het parlementslid van Groen, was de druppel. Eerst ontkende Vanackere in alle toonaarden dat Devriendt voor hem werkt, later laat hij weten dat de man wel een bureau heeft op het kabinet van de vicepremier en een mailadres van het kabinet.

"De demarche van Vanackere is zeer opmerkelijk", reageert Karin Temmerman, de sp.a-kopvrouw in de Kamer. "Je kunt als vicepremier niet 's ochtends iets zweren en dat dezelfde avond moeten bijsturen. Vanackere voedt daarmee zelf de twijfels rond de onderhandelingen tussen ACW en Belfius over de winstbewijzen. Dat is spijtig en de minister moet daarom absoluut duidelijkheid geven. Is Devriendt zijn medewerker of niet? De informatie die Vanackere nu mondjesmaat loslaat, volstaat daarvoor niet. Hij moet ons een correcte, sluitende verklaring geven."

Ook binnen de regering is de frustratie groot. "Dit gaat niet meer over de winstbewijzen van ACW, maar over belangenvermenging", merkt een minister op. "Wat gebeurt hier allemaal? Dit is schadelijk voor alle ministers en het imago van de hele federale regering."

Een hooggeplaatste liberaal beaamt. "We ergeren ons allemaal dood aan de onhandige communicatie van Vanackere. Hij blijft maar communiceren met de rem op. Dat is gewoonweg dwaas. De minister zou er heel goed aan doen om eindelijk klaarheid te scheppen."

Sommigen willen nog een stap verder gaan. Als Vanackere niet beter omgaat met de dossiers rond ACW en Belfius, moet een andere minister die taken misschien maar overnemen, valt te horen binnen de liberale Kamerfractie.