Direct naar artikelinhoud

Legale hoornhandel moet neushoorn redden

De hoorn van de neushoorn is een kostbaar goedje, voor één kilo wordt op de huidige (illegale) markt zo'n 65.000 dollar neergeteld. Wetenschappers willen de neushoorn nu redden door de markt legaal te maken.

De hoorn wordt gemalen en vermengd met water en is in Azië razend populair. Het poeder wordt er als traditioneel geneesmiddel tegen allerlei kwaaltjes gebruikt, maar kost het leven aan talloze neushoorns. Hoewel het 'scheren' van de hoorn het beest op zich niet doodt, gaan stropers erg agressief te werk. Ze willen zoveel mogelijk hoorn uitkappen, waardoor het dier meestal doodbloedt. Of ze schieten de kolos gewoon neer vanuit een helikopter. Door deze stroperspraktijken is het aantal neushoorns sinds de jaren 70 met 90 procent gedaald.

Vier wetenschappers sloegen de handen in elkaar en kwamen met een opmerkelijke stelling: maak de handel legaal. Van 3 tot 14 maart bekijken delegaties uit 178 landen in Bangkok de conventie die de handel verbied en zal ook dit voorstel besproken worden.

Frank Courchamp, professor aan de universiteit van Paris Sud, is een van de wetenschappers die meewerkte aan de studie. "Er moet iets veranderen. Als je het legaal maakt, kan je de neushoorns op een ecologisch verantwoorde manier scheren en de opbrengsten gebruiken om ze te beschermen. Als de dieren minder zeldzaam worden, zullen ze misschien niet zo gewild zijn."

Vooral de farmaceutische bedrijven in China en Vietnam zouden erg geïnteresseerd zijn in een internationaal, legaal verkooppunt. Zij weten dat er een grote vraag is en ze kunnen grote druk uitoefenen op de autoriteiten. Maar kunnen we de Aziatische bevolking niet gewoon informeren? Blijkbaar heeft dat gefaald. "De Aziatische cultuur gaat vaak op een andere manier met geneeskunde om", aldus Courchamp.

Niet iedereen gaat akkoord met het voorstel. Chris Dusauchoit, presentator van Dieren in nesten, reageert: "Het is bijna een argument om de effectiviteit van het product te bewijzen, terwijl het om samengedrukt haar gaat dat niets kan genezen." Volgens hem is massaal vals hoornpoeder op de markt brengen wel een mogelijke oplossing. Want met het legaliseren van de verkoop verminder je misschien het aanbod, maar wie zegt dat de vraag niet nog meer zal toenemen?"