Direct naar artikelinhoud

'Godkänd' en 'Anémone' zegevieren op Leuvens Kortfilmfestival

LEUVEN l In Leuven werden zaterdag de Kortfilmprijzen uitgereikt. Met de juryprijs voor het Virgin Suicides-achtige Anémone van de 21-jarige Nathalie Teirlinck, profileerde het Kortfilmfestival zich nadrukkelijk als talentenjacht. De Europese prijs ging naar het Zweedse Godkänd.

Door Geert Zagers

De jury, met onder anderen Frank Focketyn en Koen Mortier, loofde de "authentieke en gedurfde aanpak" van Lisa Langseths Godkänd, een verhaal over manipulatie en macht tussen drie tieners. Een rauw sociaal portret in de Scandinavische traditie, maar met een dosis absurde humor om het leed wat te verzachten. Het publiek koos voor Six Shooter, een al even grimmige en soms hilarische kortfilm over een treinontmoeting tussen een vuilbekkende jongen en een man wiens vrouw net is overleden, met hier en daar een exploderende koe en een brutaal onthoofd konijntje. Eerder dit jaar ging de Brits-Ierse film al aan de haal met een Oscar voor beste kortfilm.

In de Vlaamse Kortfilmcompetitie werd nadrukkelijk voor jong talent gekozen. Nathalie Teirlincks Anémone, dat eerder ook al de prijs voor beste studentenkortfilm op het Filmfestival van Gent won, werd ook in Leuven bekroond, deze keer met de juryprijs. In de eigenzinnige kortfilm kijken we door de ogen van een kind naar een wereld waarin herinneringen de realiteit verdoezelen en pastelkleuren domineren. Een opvallende jurykeuze: Teirlinck, met haar 21 jaar de jongste in het deelnemersveld, studeert pas volgend jaar af aan de filmschool, en maakte de film voor 700 euro, zelfs naar kortfilmnormen een peulschil.

Op het vlak van productie kon ze dan ook niet concurreren met het gepolijste Zondvloed van de 26-jarige Peter Ghesquière (Schijn van de maan), dat met de publieksprijs aan de haal ging. Geen onverwachte bekroning: met Jan Decleir in de rol van een dementerende opa met een rijke fantasie, en Sophie Decleir als zijn dochter, sprong de film alleen al door zijn cast eruit. "Of het meeviel om zo'n monument te regisseren? Jan moest vaak uren in ijskoud water staan, en er was geen budget om het op te warmen. Ik heb hem nooit horen klagen", zegt Ghesquière. "De samenwerking verliep dus uitstekend."

In de categorie korte Vlaamse animatiefilm ging de prijs naar de Kazachse inwijkeling Roman Kochklov voor Administrators, waarin een kafkaiaanse konijnenwereld ten onder gaat aan haar eigen bureaucratie. Jesse De Graef mocht dan weer de Debuutprijs voor de Vlaamse Kortfilm in ontvangst nemen voor zijn experimentele, cyberpunkachtige Explode RU486.