Direct naar artikelinhoud

Middenveld paars-wit mist samenhang

Steven Defour, Dennis Praet en Youri Tielemans: op papier beschikt Anderlecht over het sterkste middenveld van het land. Maar dat kwam er onvoldoende uit in de play-offs. 'De chemie ontbreekt', vindt clubicoon Paul Van Himst.

Youri Tielemans scoorde tot nu toe drie keer in de play-offs, Steven Defour gaf vijf assists en Dennis Praet koppelde één goal aan twee assists. Het middenveld van Anderlecht was te weinig dominant om de play-offs naar zijn hand te zetten.

"Ze hebben niet voldoende gebracht", vindt ook Paul Van Himst. "Maar dat heeft ook te maken met de manier waarop je voetbalt. Neem Praet: die speelt nu in feite als tweede spits, maar hij is meer een middenvelder. Je ziet dat Praet zoekt. Hij kan heel veel met de bal, maar hij komt te weinig voor de goal. Er zou een tweede spits bij Mitrovic moeten staan, maar die is er niet."

Zonder Leander Dendoncker speelt Anderlecht ook zonder een echte verdedigende middenvelder. Dendoncker stond na nieuwjaar lange tijd in de basiself, maar zat bij het begin van de play-offs door zijn beste krachten heen. "Dendoncker is het meest van al een verdedigende middenvelder, maar hij liep ook de hele tijd van achteren naar voren en terug", zegt Van Himst. "Dat houd je niet vol."

Toen ik trainer was, heb ik altijd gespeeld met een verdedigende middenvelder: Ludo Coeck of René Vandereycken bij Anderlecht, Franky Van der Elst bij de nationale ploeg. Dan speel je vanuit een organisatie. Maar Tielemans en Defour zijn geen verdedigende middenvelders, ze moeten hoger kunnen spelen."

Zondag vond ik ze niet slecht beginnen tegen Standard, maar het middenveld liep in het begin zo veel, dat het ook snel weer stilviel. Dan krijg je minder organisatie en dan wordt de kans groter dat je gaat afzien. Als je zo wil spelen, is er van het trio Defour, Tielemans en Praet eigenlijk altijd één te veel."

Defour ontgoochelt

Van Himst had vooral meer verwacht van Defour. "Voor de jeugdige spelers van Anderlecht is hij de man die ze nodig hebben. Vooral mentaal is Defour belangrijk voor de jonge gasten. Hij is degene die ze probeert mee te trekken. Maar hij sukkelde altijd met een blessure, hij was nooit 100 procent fit. Sportief heeft hij niet de prestaties gebracht die we van hem verwacht konden hebben."

Maar het probleem ligt niet alleen bij de spelers individueel. "De chemie tussen Tielemans, Praet en Defour ontbreekt een beetje", vindt Van Himst. "Om goed te zijn, zou je eigenlijk één iemand moeten opofferen, maar dat is een moeilijke keuze. Dan moet je een hele goede voetballer opzijzetten en dat is niet evident."