Direct naar artikelinhoud

Boonen mist kans op zege in Vuelta, met dank aan Froome

Tom Boonen die zich boos maakt op Chris Froome. Het is eens iets anders. Boonen zou om de zege sprinten, maar werd in de slotkilometers gehinderd door Froome die voor de eindzege is gekomen.

Een overwinning in een grote ronde. Het is voor Tom Boonen ook alweer van 2008 geleden. Dat jaar won hij twee keer in de Ronde van Spanje. Maar plots is het geduld van Boonen op. De Belg wilde gisteren in San Fernando al voor de winst sprinten. Het was Bouhanni die won. Boonen werd achtste.

Dat zorgde voor frustratie. Boonen zou niemand met de vinger wijzen, zei hij, maar gaf tegelijk Chris Froome de schuld. De Brit die naar hier gekomen is om de Vuelta te winnen, stuurde de plannen van Boonen op anderhalve kilometer voor de streep in de war. "Froome kreeg een kwakje en vond het plots tijd om zich naar achteren te laten uitzakken. Ik kon niet anders dan in de remmen gaan. Ik moest zes man laten passeren en dan is het over natuurlijk."

Tot dan hadden ze alles goed gedaan, zei Boonen. 'Ze', dat waren ploegmaats Pieter Serry en Nikolas Maes. Meer heeft Boonen in deze Ronde van Spanje niet meegekregen om hem aan de etappezege te helpen. Serry en Maes brachten Boonen in de slotkilometers waar hij zitten moest. En dan was er Froome.

Boonen, gefrustreerd: "Je vraagt je af wat zo'n renner als Froome daar nog zit te doen. Als de klassementsrijders binnen de laatste drie kilometer zijn, zijn ze uit de gevarenzone. Laat de sprinters dan maar de sprint doen. Je weet dat het er dan ook hectisch toegaat, maar dan wordt er tenminste om de etappezege gevochten."

Twee weken geleden, na een val in de Eneco Tour met kwalijke gevolgen voor zijn ploegmaat Zdenek Stybar, wond Boonen zich nog op over de hectiek van de sprint. Je hoorde er geen renner in die nog veel zin heeft voor dit soort risico's. Maar in Spanje klinkt Boonen alweer anders. "Schrik voor de sprint, dat komt en dat gaat. Elke renner heeft dat wel. Als je ziet wat er met Stybar gebeurt, ga je nadenken. Maar nu doe ik toch weer mee. En hopelijk blijf ik rechtop."

Het was alles bij elkaar geen geweldig weekend voor OPQS. De werelkampioenen in de discipline eindigden vierde in de ploegentijdrit, elf seconden achter Movistar dat met Castrovieja de rode leiderstrui pakte. Het was een ploegentijdrit die OPQS niet mocht verliezen. Maar het gebeurde toch.

Boonen: "De overwinning hing af van hoeveel risico je wilde nemen. Je kunt maar een bepaalde topsnelheid rijden. De beste ploegen waren aan elkaar gewaagd. Het verschil zat hem in de rotondes. Hoe snel wilde je daar doorgaan?" Boonen verwees naar de talrijke valpartijen bij de verkenningen van het parcours. "Er lagen 22 rotondes. Per rotonde kon je een halve seconde verschil maken. Daar heb je het."

Overigens was Castrovieja na één dag weer leider af. Ploegmaat Alejandro Valverde herstelde gisteren de rangorde in de ploeg en is nieuwe leider.

UITSLAG RIT 1

1. Movistarin 14:13

2. Cannondaleop 0:06

3. Orica Greenedge 0:07

4. Trek Factory Racing 0:09

5. OPQS 0:11

UITSLAG RIT 2

1. Nacer Bouhanniin 4u01:30

2. John Degenkolb z.t.

3. Roberto Ferrari

4. Jasper Stuyven

5. Francesco Lasca

STAND VUELTA

1. Alejandro Valverde 4u15:43

2. Nairo Quintana z.t.

3. Andrey Amador

4. Jonathan Castroviejo

5. Imanol Erviti