Direct naar artikelinhoud

Genkspelers zien progressie, ondanks drie op twaalf

Ook tegen een fel verzwakt Kortrijk kon Genk pas na een dramatische eerste helft een achterstand wegvegen. Toch waren de spelers niet echt kritisch voor hun prestatie.

"Toch al drie weken op rij niet meer verloren." De woorden van een Genkse clubmedewerker die goedgemutst de parking van KV Kortrijk verliet. Als je club al negen maanden in vrije val is, word je automatisch wat milder. Maar van profvoetballers mag je toch iets meer zelfkritiek verwachten. Ja, Racing Genk voetbalde een degelijke tweede helft en had daarin kansen om de drie punten te pakken, maar als Kortrijk bij de rust op een 3-0 voorsprong staat, hebben de Limburgers geen verhaal.

Genk voetbalde voor de rust traag en eens in balbezit was het te slordig om aan kansen te geraken. Telkens als Kortrijk over de middenlijn kwam, dreigde gevaar, omdat ook de achterste linie een allesbehalve overtuigende indruk gaf. "Daar ben ik het niet mee eens", klonk het bij Thomas Buffel. "Wij waren de eerste helft zeker niet de mindere van KV Kortrijk. Als er één ploeg initiatief nam, dan waren wij het wel. Zij hadden niet de intentie om het spel te maken en liepen alleen maar achteruit." Marusic op rechts liep nochtans geregeld vóóruit, en het was Tshimanga die in de achtervolging moest.

Toch vond ook Jelle Vossen dat Genk goed 'stond' voor rust. "We voetbalden compact en hadden de wedstrijd helemaal onder controle, zonder echt grote kansen af te dwingen. Als we geen tegengoal krijgen, denk ik niet dat je iets negatiefs kunt zeggen over die eerste helft. Alleen duurde het tot de rust vooraleer we helemaal bekomen waren van die vreemde tegengoal."

De oorzaak voor die kansarme eerste helft lag volgens Thomas Buffel bij het defensieve voetbal van de thuisploeg. "Als er maar één ploeg wil voetballen, kun je moeilijk tot kansen komen. Zelf vond ik dat we bijna niets weggaven tot dat ongelukkige doelpunt. Ik wil iedereen een pluim geven voor de tweede helft. Wij hebben na rust mentaliteit getoond. Er zijn maar weinig ploegen die Kortrijk op eigen veld zo kunnen wegdrukken."

Mentaliteit

Karakter en mentaliteit waren ook woorden die in het discours van doelpuntenmaker Mboyo voorkwamen. Hij zag een evenwichtige eerste helft en een dominant voetballend Genk na rust. "Pierre (Denier, red.) en Hans (Visser, red.) hebben op ons ingepraat tijdens de rust. Vorig jaar stonden we hier bij de rust nog twee goals in het krijt en vochten we nog terug. Op karakter en mentaliteit zijn we opnieuw in de wedstrijd gekomen."

Met de mentaliteit na rust was inderdaad niks mis, maar wij zagen voor de vierde week op rij toch te weinig kwaliteit. Drie op twaalf en nul overwinningen, die cijfers liegen niet. "En toch zie ik een duidelijke progressie", aldus nog Mboyo. "Het verschil met onze eerste wedstrijd op KV Mechelen is groot. Alleen ontbreekt het ons op dit moment aan wat geluk."

Uiteindelijk stak Jelle Vossen toch even de hand in eigen boezem. "Van die kansen die ik na rust heb gekregen, moet er minstens één binnen, dat besef ik wel. We kunnen dan wel zeggen dat we de laatste drie matchen evengoed hadden kunnen winnen, maar dat deden we niet. Als je onze plaats in het klassement bekijkt, dan geeft dat een zuur gevoel en moet het besef er bij iedereen zijn dat er dringend iets moet gebeuren."