Direct naar artikelinhoud

België veilt koloniale erfpanden in Congo

In de Congolese hoofdstad Kinshasa komt deze zomer bijzonder koloniaal erfgoed op de veiling. De Belgische staat wil af van een handvol panden, waaronder de schitterende villa Nzongo Tole, die naar gehoopt wordt enkele miljoenen euro's kan opbrengen.

De villa ligt in Gombe bij de oevers van de Congorivier. Gombe is de duurste wijk van Kinshasa, in de buurt van veel ambassades en ministeries. Het huis, dat omgeven wordt door een tuin van 3.500 vierkante meter, staat al een tijd leeg.

"Erg fraaie villa", zo prijst de federale overheidsdienst Financiën het pand aan op de site patrimoniumdiensten.be. Op deze site staat wat de Belgische staat zoal in de etalage zet, van gebouwen tot in beslag genomen goederen.

De Belgische ambassade zet in totaal zes objecten te koop in Kinshasa en omgeving. De eenvoudigste aanbieding is de oude kanselarij van het consulaat in de havenstad Matadi, bij de monding van de Congorivier, en een loods in het industriegebied van Limete.

Hoger in de markt is de kantoorruimte in de Galerie Presidentielle, ook in de luxewijk Gombe. In deze prijzige kantoortoren gaat 607 vierkante meter op de negende verdieping van de hand, en 272 meter op de tiende. Verder wordt in Gombe het handelsgebouw Mibeco afgestoten, en wat verderop in dezelfde wijk nog een bedrijfsruimte.

De richtprijzen van de diverse panden worden pas later bekend gemaakt. België bezit nog meer onroerend goed in zijn voormalige kolonie. Het bekendste is het Memlinghotel in Kinshasa, dat vroeger als Sabena-hotel door het leven ging.