Direct naar artikelinhoud

Kritiek Slangen schiet in verkeerde keelgat bij liberale studenten

Het Liberaal Vlaams Studentenverbond LVSV is niet opgezet met de kritiek van Noël Slangen. "We kunnen hem geruststellen", zeggen de studenten: "We hebben niet de minste ambitie om ooit een Tea Party te worden."

De voormalige spindoctor van Open Vld waarschuwt in een analyse over wat er mis gaat bij de partij voor een Tea-Party-effect bij de liberalen. Hij verwijst daarmee naar de ultraconservatieve strekking binnen de Amerikaanse Republikeinse partij. Slangen heeft daarmee delen van Jong Vld en een groep binnen het LVSV voor ogen, liet hij verstaan (DM, 04/12). Als voorbeeld geeft Slangen aan dat het LVSV een kind dat verdrinkt in een vijver op private grond niet zou willen redden, want de schending van het private eigendomsrecht zou het begin van het totale liberale verval zijn.

"Een totaal uit de context gerukte uitspraak uit een LVSV-discussie van enkele jaren geleden, van één persoon op één activiteit", zegt LVSV-voorzitter Michiel Rogiers. Bovendien moet Slangen niet bang zijn, zegt Rogiers. "Om te beginnen zijn we geen cheerleaders van Open Vld, van geen enkele partij trouwens. Partij-onafhankelijkheid is één van onze fundamenten. Daarnaast zouden we een bijzonder slechte Tea Party zijn. Het is zelfs een beetje lachwekkend: het LVSV verenigt liberalen van het hele spectrum, van links-liberalen tot anarchisten."

Om de stelling dat ze geen banden hebben met de partijpolitiek kracht bij te zetten, distantieert het LVSV zich ook van de lopende voorzittersverkiezingen, net zoals die van eender welke andere partij. "Het LVSV is nobody's wife. Wij hebben geen enkel probleem met consultancy-opdrachten die de heer Slangen uitvoert voor welke partij dan ook, maar hij moet daarbij omzichtig omspringen met harde bewoordingen voor succesvolle studentenverenigingen die hij duidelijk nog niet genoeg doorgrond heeft."