Direct naar artikelinhoud

Sms-bericht viert twintigste verjaardag in mineur

Hij was er vroeg bij met zijn kerstwens, de Britse softwareontwikkelaar Neil Papworth. Maar de destijds 22-jarige technicus schreef wel geschiedenis. Hij stuurde op 3 december 1992 het allereerste sms'je ter wereld, dat luidde 'Merry Christmas'. Papworth tikte het historische bericht in op zijn computer, omdat dat op de mobiele telefoons van toen nog niet kon. De ontvanger was manager Richard Jarvis van het Britse telecombedrijf Vodafone.

Eenmaal commercieel in de markt gezet groeiden de tekstberichten van maximaal 160 tekens vooral dankzij jonge gebruikers wereldwijd uit tot een cultureel fenomeen met een eigen idioom van afkortingen en tot een ook door bedrijven en overheden veel gebruikt communicatiemiddel. Telecombedrijven zaten op een goudmijn; de miljarden stroomden binnen.

Niemand voorzag destijds hoe groot sms zou worden, stelt Papworth zelf vast op zijn website. Maar bij het 20-jarig jubileum van dat eerste sms-bericht is het de vraag of de berichtendienst over 20 jaar nog bestaat.

Nog altijd wordt er wereldwijd een duizelingwekkend aantal sms'jes de ether ingestuurd. Maar de aantallen nemen af. Voor de Nederlandse analist Ed Achterberg van onderzoeksbureau Telecompaper staat vast dat sms, dat technisch gezien al een relikwie is, het niet nog eens twintig jaar redt. "Het houdt een keer op."