Direct naar artikelinhoud

Overnamebod op Xeikon zet exitcarrousel in gang

Het overnamebod op Xeikon kan een nieuwe exitcarrousel op de beurs van Brussel in gang zetten. Daarbij kunnen de holding Punch International en de vastgoedgroep Accentis de beurs verlaten.

Er zijn 'initiële gesprekken' aan de gang met een mogelijke overnemer van Xeikon. Met die uiterst beknopte informatie moesten de beleggers het stellen toen de handel in de grafische groep gisterochtend op de beurs van Amsterdam werd hervat.

Met wie precies wordt onderhandeld, is niet bekend. Onder meer de Nederlandse durfkapitaalgroepen Gilde, NPM Capital en Waterland worden genoemd. Laat staan dat er al iets vaststaat over de hoogte van het bod. Maar daar maalden de beleggers niet om: op de beurs van Amsterdam schoot Xeikon 21,8 procent hoger. In Brussel beleefde Punch International een topdag. De holding, die een belang van zo'n 66 procent in Xeikon heeft, won 36,8 procent.

Nochtans staat het nog niet vast waar de 'initiële gesprekken' over Xeikon naartoe leiden. Jan-Willem Billiet en Tom Simonts, analisten van het beurshuis KBC Securities, somden gisteren drie mogelijke scenario's op. Die kunnen niet alleen belangrijke gevolgen hebben voor Xeikon. Ook voor Punch International en voor de met die holding verbonden vastgoedgroep Accentis staat er veel op het spel.

"Er kan om gelijk welke reden plots een gigantisch rood licht opduiken waardoor het bod niet doorgaat", waarschuwen de analisten. Dat was in maart 2010 al eens gebeurd. NPM Capital zag toen in extremis af van zijn bod van 4,65 euro per aandeel op de participatie van Punch International in Xeikon. "Als het bod andermaal niet doorgaat, blijft de aandeelhoudersstructuur onveranderd en kunnen beleggers zich vragen waarom het bod opnieuw mislukt. De koers van het aandeel kan daar wel onder lijden."

Zowel Xeikon als Xeikons belang in de vastgoedgroep Accentis komen in andere handen. KBC mikt op een overnameprijs van 4,5 euro per aandeel. Punch International blijft over met cash en een minibelang in Accentis. Uiteindelijk zal de holding worden opgedoekt of overgenomen. Dat laatste zou de aandeelhouders van Punch International een belastingtechnisch voordeel opleveren, zeggen Billiet en Simonts. Maar het betekent wel dat twee bedrijven van de beurs zouden verdwijnen.

De overnemer koopt alleen Xeikon en niet diens belang van 43,7 procent in Accentis. Mogelijk lanceert Gerard Cok, met ruim 35 procent de hoofdaandeelhouder van Punch International, een bod op dat Accentisbelang. Cok, die nu al in de raad van bestuur van Accentis zit, zou de vastgoedgroep daarna van de beurs halen, suggereert KBC Securities.

Punch International wordt dan helemaal een lege schelp en zoekt de beursuitgang op. "De dodentol van deze operatie kan dus oplopen tot drie beursleden", besluiten Jan-Willem Billiet en Tom Simonts.