Direct naar artikelinhoud

Selfies onder de loep

Vrouwen nemen meer selfies dan mannen en Russen kijken het grimmigst. Het zijn maar enkele conclusies uit een Amerikaans onderzoek over selfies, waarvan er intussen bijna 80 miljoen op Instagram te vinden zijn.

Selfiecity. Zo heet het onderzoeksproject waarbij acht wetenschappers van het New Yorkse Graduate Institute gedurende zes maanden data verzamelden van 3.200 selfies die genomen werden in Bangkok, Berlijn, Moskou, New York en Sao Paolo. Doel van het project? Kijken op welke manier mensen zichzelf afbeelden in zelfportretten op sociale media.

Tegen alle verwachtingen in blijkt maar 3 tot 5 procent van het totale aantal gedeelde foto's selfies te zijn. We nemen met zijn allen dus minder 'narcistische kiekjes' dan over het algemeen wordt aangenomen. "Er zijn ook significante verschillen merkbaar tussen mannen en vrouwen en tussen de verschillende steden", zegt Lev Manovich, professor in de computerwetenschappen en coördinator van het project.

Sombere Russen

Verrassend of niet: vooral vrouwen nemen foto's van zichzelf. Moskou is hierin de koploper: maar liefst 82 procent van de selfies is er gemaakt door een Russische schone. In Bangkok houden de mannen dan weer goed stand. Daar staat op 44,8 procent van de zelfportretten iemand van het mannelijk geslacht afgebeeld.

Een andere - niet al te verrassende - conclusie is dat vooral de jeugd zich met het nemen van selfies bezighoudt. De gemiddelde leeftijd van de fotodoe-het-zelver is 23,7 jaar. In de Verenigde Staten vinden we de oudste fotografen terug. Gemiddeld zijn ze er 25,3 jaar oud. Verrassend genoeg steken de mannen hun vrouwelijke collega's voorbij eens ze de dertig gepasseerd zijn.

Verder bleek nog dat vooral Thai en Brazilianen hun tanden graag bloot lachen. Russen poseren daarentegen het vaakst met een somber gezicht.

Uit onzekerheid

Interessant is ook dat Manovich en zijn team extra aandacht hadden voor de manier waarop het hoofd op een selfie gekanteld is. Uit de resultaten bleek dat vrouwen hun hoofd gemiddeld 150 procent schuiner houden dan mannen. De inwoners van Sao Paulo spannen hierin de kroon: hoofden draaien er gemiddeld in een hoek van 16,9 graden.

Een verklaring voor dit fenomeen is er voorlopig nog niet. Lichaamsexperts stellen wel dat mensen die hun hoofd scheef houden, een hogere graad van belangstelling tonen. Zo zouden verliefde meisjes hun hoofden vaker kantelen om de aandacht van een jongen te trekken. Amerikaans onderzoek wees dan weer uit dat vooral onzekere mensen extreem geposeerde foto's van zichzelf posten. Zij gebruiken hun selfies om - al dan niet bewust - naar bevestiging te hengelen.