Direct naar artikelinhoud

Verontwaardiging bij ondernemers zit diep

Gisteren blies Voka verzamelen op haar jaarlijkse congres. Hét gespreksonderwerp was de politieke impasse. Ook voorzitter Luc De Bruyckere haalde in zijn welkomstspeech hard uit naar het politieke drama. Politieke prominenten als minister-president Kris Peeters zaten erbij en keken ernaar.

Wie er alvast niet bij was, maar wel aangekondigd was als deelnemer aan het panelgesprek, was Patrick Develtere. De topman van het ACW zag zich vorige week in de nasleep van Dexia geconfronteerd met de gedeeltelijke vereffening van de financiële holding Arco. De afwenteling van die vereffening op de kap van de maatschappij lokte veel kritiek uit. Luc De Bruyckere blies de avond op gang en zette meteen de toon. In zijn welkomstwoord haalde hij hard uit naar "sommige federale onderhandelaars" die de realiteit maar niet onder ogen willen zien. "Een bevolking die te veel betaalt aan een land dat zijn middelen slecht aanwendt. Blijven we dit aanvaarden?" De Bruyckere, die normaal de gentleman in persoon is, eiste structurele maatregelen en een perspectief. Vooral dat: perspectief. Dat was tevens de teneur van de verschillende reacties die we sprokkelden bij ondernemend Vlaanderen.

Voor vele ondernemers is de huidige impasse vooral veel show en wordt de ernst van de situatie voor ons imago onderschat. Ook veel gehoord: kennen beide landsdelen elkaar eigenlijk nog wel? De crisis slaat toe in tal van sectoren, en het gevoel leeft dat de politici geen enkel greintje begrip tonen. "Wij moeten 20 procent harder werken voor 20 procent minder omzet", zegt Geert Allaert van Music Hall Group. "De gemiddelde consument begint te panikeren en dat is niet de schuld van de ondernemers. Dat ligt aan de politiek, ja, ik ben ontgoocheld."

Sympathie voor Open Vld

Volgens Paul Soete, topman van Agoria, is het ontstellend dat er zoveel tijd is verspild aan het institutionele debat, maar dat de fundamentele hervormingen nu haast op een drafje moeten gebeuren. "Er is geen tijd meer, en zeker geen tijd meer te verliezen", zegt Soete. "De voorstellen van de nota-Di Rupo zijn onevenwichtig."

Daarom is het goed dat Alexander De Croo (Open Vld) de moed had om op de rem te gaan staan, meent Marijke Beel (Beel & Co.). "Wat Europa voorschrijft is geen dreigement, maar net wat nodig is om op lange termijn de nodige solidariteit te kunnen blijven opbrengen. Dat de socialistische partijen dat niet willen inzien, begrijp ik niet", zegt de jonge onderneemster.

"Ze lachen je gewoon uit in je gezicht", klinkt Inge Geerdens van CV Warehouse misnoegd. "Ik vind dit vooral intriest, de vaststelling dat er geen oog is voor de realiteit. Wij zorgen als ondernemers voor toegevoegde waarde, voor werk. Pas dan kun je herverdelen. Ik blijf proberen te geloven dat er naar best vermogen bestuurd wordt, maar het wordt met de dag moeilijker om dat geloof vast te houden."

Op de receptie na het academische gedeelte moest vooral de PS het ontgelden. Dat mag in ondernemerskringen geen verbazing opwekken. Wel opmerkelijk is dat de demarche van Open Vld, ook al werd die door verschillende aanwezigen wat onbesuisd genoemd, wel op een zekere sympathie kon rekenen.