Direct naar artikelinhoud

China snelt Europa te hulp

Het ziet ernaar uit dat China bereid is mee te investeren in het Europese noodfonds.

Op die manier wil Peking zijn eigen investeringen in de euro veiligstellen en meer macht afdwingen in internationale monetaire instellingen als het IMF.

Het was de staatskrant China Daily die het nieuws over de Chinese interventie in het Europees reddingsfonds aan het rollen bracht. Later op de dag zouden verschillende 'vooraanstaande' maar anonieme EU-diplomaten het bericht bevestigen. Gisteravond meldde persagentschap Bloomberg dat de Franse president Sarkozy vandaag de Chinese leider Hu Jintao zou contacteren.

Hoeveel Peking precies in het noodfonds wil investeren, is niet duidelijk. Dat zal later op de week duidelijk worden wanneer Klaus Regling, CEO van het Europees Financieel Stabiliteitsfonds, naar China reist. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat China een "open houding" aanneemt en "met de Europeanen gaat discussiëren over de verschillende manieren waarop kan worden samengewerkt."

Dat China wel eens een belangrijke rol zou kunnen spelen bij de redding van Europa, zorgde gisteren in de wandelgangen van de Europese Raad voor verwondering. Hoewel het ook niet onlogisch is dat China zich bekommert over de redding van de eurozone. Een kwart van de Chinese geldreserves - zo'n 600 miljard - staat uit in euro's. Het Aziatische land is met andere worden financieel verstrengeld met Europa; het einde van de euro zou ook voor China een financiële ramp betekenen.

Het is ook niet de eerste maal dat China zich bereid toont om het Europese reddingsfonds te steunen. Begin dit jaar verklaarde de vicegouverneur van de Chinese nationale bank, Yi Gang, om te participeren is Europese stabilisatiemaatregelen. "China is een stabiele langetermijninvesteerder in de Europese financiële markten, en als er een nood is aan een Europees noodfonds, dan ben ik zeker dat we actief zullen participeren in zo'n mechanisme, als Europa dat wil natuurlijk."

Wederdienst

Tegelijk is het duidelijk dat China voor zijn steun aan Europa een belangrijke wederdienst zal vragen. Zeer waarschijnlijk zal een deel van de Chinese steun via het IMF naar Europa vloeien. Het staat vast dat China in dat geval zijn positie binnen het IMF zal verstevigen door meer stemrecht te eisen.

De China Daily schreef ook nog dat andere groeilanden bereid zouden zijn om Europa uit het slop te halen. Met name Brazilië, Zuid-Afrika, Argentinië, India en Rusland zouden een deel van hun geldreserves in Europa willen steken. Of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren, is niet zeker.

Argentinië was gisteren snel om duidelijk te maken dat er geen geldinjectie komt voor Europa. Ook Brazilië stelt zich gereserveerd op. De andere Bric-landen spraken zich hierover nog niet uit.