Direct naar artikelinhoud

Farmabelofte in Ierse handen

Het ziet ernaar uit dat het Belgische biotechbedrijf Movetis in Ierse handen komt. 65 procent van de aandeelhouders heeft al te kennen gegeven in te stemmen met het bod van het Ierse Shire. Dat biedt 19 euro per aandeel Movetis. Alleen het vroegere moederbedrijf van Movetis, Johnson & Johnson, twijfelt nog.

Shire doet bod op het Belgische Movetis, enkel moederbedrijf J&J twijfelt nog

De beslissing van de Amerikaanse farmareus is beslissend voor het slagen van de overname. Weigert Johnson & Johnson, dan komt Shire niet aan het vooropgestelde belang van 90 procent.

Johnson & Johnson heeft 13,15 procent van Movetis in handen, én het bezit de rechten op de verkoop van Resolor, het belangrijkste geneesmiddel van Movetis in de Verenigde Staten. De Amerikaanse farmareus heeft nog niet laten weten of het ingaat op het bod van Shire.

J&J stelde de voorbije weken dat het wachtte op de prospectus om positie in te nemen over het bod van Shire. De prospectus ligt er sinds gisteren, maar door Labor Day, een feestdag, was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar op de hoofdzetel in de VS.

Sommigen sluiten niet uit dat J&J met een tegenbod komt omdat het belang hecht aan Resolor, het middel tegen chronische constipatie van Movetis dat binnenkort in Europa op de markt komt. Anderen weerleggen dat dan weer omdat Movetis een spin-off is van J&J.

Alles samen komt het bod van Shire neer op 428 miljoen euro, wat op de dag van de aankondiging een bonus was van 74 procent op de slotkoers van Movetis. “Je kunt een tegenbod nooit uitsluiten, want Movetis is een aantrekkelijk verhaal, maar de overname door Shire is een win-winsituatie waar de raad van bestuur zich in heeft kunnen vinden”, zegt Dirk Reyn, de CEO van Movetis. “Wij vinden het een royaal bod en vermoeden dat J&J het ook zo zal interpreteren. Maar het is afwachten.”

Het Ierse farmabedrijf Shire doet in de prospectus enkele beloftes aan Movetis. Zo zal de CEO naast de lancering van Resolor ook Mezavant, een product van Shire, toegeschoven kregen. Mezavant is een geneesmiddel tegen darmontstekingen. “De producten liggen commercieel dicht bij elkaar. Er kan synergie worden gerealiseerd. Maar er is meer werk aan de winkel voor Resolor dan voor Mezavant, want Mezavant is al in enkele Europese landen te verkrijgen, terwijl we met Resolor van nul moeten beginnen”, verduidelijkt Reyn.

Shire stelt ook dat de hoofdzetel van Movetis, dat binnenkort Shire Movetis zal heten, de komende twee jaar in Turnhout zal blijven.