Direct naar artikelinhoud

IJsbeer vs grizzly in strijd om klimaatverandering te overleven

De opwarming van het klimaat is dubbel slecht nieuws voor de ijsbeer. Niet alleen smelt zijn habitat weg, bovendien krijgt hij concurrentie van zijn neef, de grizzlybeer.

Omdat zijn habitat aan de noordpool afsmelt, moet de ijsbeer noodgedwongen zuidwaarts migreren, om voedsel te vinden. De kans dat hij daar binnenkort op een grizzlybeer stoot, is groot, zo stellen biologen aan de universiteit van Los Angeles. Want de klimaatverandering heeft ook de grizzly aan het migreren gezet, noordwaarts dan, op zoek naar koelere oorden.

Wanneer grizzly’s en ijsberen eenzelfde habitat gaan delen, zullen die laatsten het onderspit delven, stellen de wetenschappers. “Dat ligt aan de zwakkere structuur van hun schedel”, legt onderzoeksleider Graham Slater uit. “Een minder stevige schedel is minder geschikt voor het kauwen van planten. En bij gebrek aan zeehonden zullen ijsberen het in de toekomst wel met planten moéten doen. Het resultaat kan zijn dat ijsberen kleiner en zwakker worden en zich minder vaak voortplanten.”

Onderzoekers van de Canadese universiteit lberta stelden vorig jaar al vast dat ijsberen steeds vaker mensen aanvallen, en linkten ook dat feit aan de klimaatwijziging. Die zorgt ervoor dat het zee-ijs elk jaar sneller smelt, waardoor ijsberen minder vaak op zeehonden kunnen jagen en dus op zoek gaan naar een alternatief maal.