Direct naar artikelinhoud

Politica's kiezen hun drie belangrijkste politica's

Liesbeth Homans

Joëlle Milquet - Verrassend misschien maar ik vind het heel straf dat ze er steeds in slaagt om als uithangbord van zo'n kleine partij zo zeer haar stempel te drukken. Ze bokst continu boven haar gewicht, met veel succes en daar heb ik veel respect voor. Bovendien combineert ze dat ook nog met een huishouden met vier kinderen.

Anne Poutrain - Als hoofd van de PS-studiedienst al jarenlang de rechterhand van Elio Di Rupo en na hem de belichaming van de partij. Zij bezit zo enorm veel macht, maar tegelijkertijd kent bijna niemand haar en is er amper iets over haar geweten. Een mysterieuze vrouw.

Miet Smet - Ik heb enorm veel bewondering voor wat onder andere zij, Frieda Brepoels en Wivina Demeester verwezenlijkt hebben. Ze waren onze pioniers en beheerden bovendien geen klassiek 'vrouwelijke' departementen, maar wel zware bevoegdheden als Werk, Begroting en Financiën.

Gwendolyn Rutten

Annemie Neyts - Ze was de eerste vrouw aan het hoofd van een Vlaamse partij en natuurlijk ook onze eerste vrouwelijke voorzitter, dat maakt het voor mij extra speciaal.

Laurette Onkelinx - De verdiensten van Laurette zijn ontegensprekelijk. Ze zit al zolang als vicepremier in het kernkabinet dat je al decennia dat je niet om haar heen kan.

Miet Smet - Zij is degene die het voor ons allemaal heeft mogelijk gemaakt. Dankzij haar zijn er de quota, dankzij haar zijn er nu zo veel vrouwen verkozen.

Leona Detiège

Emilienne Brunfaut - Een monument van de vrouwenbeweging uit een ander tijdperk (Brunfaut werd geboren in 1908 en stierf in 1986). Ze speelde een enorme rol in de vrouwenbeweging van de vakbond en in mijn beginjaren, tussen 1975 en 1980, was ze ook nog erg actief bij het organiseren van internationale manifestaties en congressen.

Miet Smet - Emilienne Brunfaut staat voor mij symbool voor de vrouwenbeweging, Miet Smet voor wat er veranderd is op het vlak van wetgeving. Dankzij haar is er echt een verschil gemaakt.

Laurette Onkelinx - Ze mag hier niet ontbreken omdat het een vrouw is die het absoluut gemaakt heeft als vicepremier. Ze draait al zolang mee aan de top van de politiek.