Direct naar artikelinhoud

'Blade Runner' traint weer, maar lijkt nergens welkom

Oscar Pistorius is weer aan het trainen. De Zuid-Afrikaanse atleet, die wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, kreeg de juridische toelating om naar het buitenland te reizen zodat hij kan spurten op grote meetings. Vraag is welke organisator het in zijn hoofd haalt om 'Blade Runner' uit te nodigen.

Op 4 juni moet Oscar Pistorius verschijnen voor de rechter in Pretoria, maar het eigenlijke proces zou pas in het voorjaar van 2014 beginnen. Dan moet blijken of de mindervalide atleet op 14 februari zijn vriendin thuis opzettelijk overhoop schoot of dat het om een ongeluk ging, zoals hij beweert. In afwachting mag de 26-jarige Pistorius - onder voorwaarden - gaan en staan waar hij wil én mag hij ook naar het buitenland reizen.

De Zuid-Afrikaan hoopt weer in competitie te kunnen treden en is dus voorzichtig aan het trainen gegaan. Gisteren publiceerde de krant Beeld een snapshot van een lopende Pistorius op de universiteitspiste in Pretoria.

"Het was geen officiële trainingssessie", reageerde zijn manager Peet van Zyl. "Oscar wilde gewoon wat joggen en weer voelen hoe het is om op zijn protheses te lopen." Ook zijn familie was er als de kippen bij om te beklemtonen dat zijn rentree niet voor morgen is. Pistorius heeft al meer dan twee maanden niet meer op een piste gestaan. Van Zyl: "Je kunt niet verwachten dat hij snel weer in competitie treedt. Vooral mentaal is hij nog lang niet klaar. Het zal nog even duren voor hij de hele beproeving heeft verwerkt." Anderen stelden dat Pistorius er wel weer zin in heeft en dat hij zich wil kwalificeren voor het WK atletiek in augustus.

Vraag is welke organisatoren bereid zullen zijn om een omstreden atleet als Pistorius op hun affiche te zetten. In 2011 was 'Blade Runner' een van de blikvangers op de Memorial Van Damme, maar Wilfried Meert denkt er niet aan om de 400 meterloper nu uit te nodigen. "Het is geen prioriteit om zo'n controversieel figuur naar Brussel te halen. Daar heb ik het moeilijk mee. Oké, het is niet zeker dat hij wordt veroordeeld, maar... Mag hij eigenlijk wel lopen van de IAAF?"

Morele bezwaren

Het antwoord is ja. In een communiqué liet de Internationale Atletiekfederatie vorige week weten dat ze geen reden ziet om Pistorius een verbod op te leggen. "Volgens het principe 'onschuldig tot het tegendeel is bewezen' mag hij aantreden op het WK. Of hij mag lopen op andere meetings, beslissen de organisatoren zelf", luidde het.

Meert: "Ik kan me niet inbeelden dat één collega in de Diamond League Pistorius uitnodigt. Als je dat doet, riskeer je meer journalisten dan toeschouwers aan te trekken. Een kleine meeting kan dat doen als publiciteitsstunt, maar is dat een reden om morele bezwaren aan je laars te lappen?"

De IFAM-meeting in Oordegem is zo'n kleine meeting. Twee jaar geleden mocht Dwain Chambers, notoir dopingzondaar, er lopen. Hij was op veel andere meetings niet meer welkom. Organisator Kim Barbé: "Voor dat gedoe in Zuid-Afrika namen we een optie op Pistorius. Het genereert veel publiciteit en als organisator zoeken wij controversiële atleten om onze meeting in de spotlight te plaatsen. Maar wat hij nu heeft gedaan, is een brug te ver."