Direct naar artikelinhoud

Dedecker begeeft zich op glad juridisch ijs

Dat Jean-Marie Dedecker een privédetective op zijn politieke aartsvijand Karel De Gucht af stuurde, is niet in strijd met de wet. Dat hij dat deed via een omweg - het bedrijf van zijn zoon bestelde officieel een onderzoek naar een wetenschappelijk patent - roept wel vermoedens van valsheid in geschrifte op.

Privédetectives moeten zich aan strikte wettelijke richtlijnen houden. "Maar die vermelden nergens dat we geen politicus zouden mogen onderzoeken", klinkt het bij privédetective Charles Mangelschots. "Een politicus, zelfs al is hij een minister, is niet boven andere mensen verheven. Ik weet natuurlijk niet wat de privédetective in dit specifieke geval allemaal ondernomen geeft. Maar zolang hij zich aan de regels houdt, kan hij ook over een verkozen politicus informatie inwinnen."

Het doet wel vragen rijzen dat Dedecker de privédetective inhuurde via zijn zoons' firma EPS (Eco Products and Services) en dat hij de detective officieel een nieuw wetenschappelijk patent liet onderzoeken. Als de onderzoeksopdracht niet overeenkomt met de eigenlijke inhoud van het onderzoek ruikt dat volgens juristen naar valsheid in geschrifte. Ook het feit dat de privédetective niet alleen het doen en laten van Karel De Gucht zelf, maar ook dat van zijn vrouw en zoon Jean-Jacques, onder de loep nam, doet juridische vragen rijzen.

Dat Dedecker zijn concurrent liet onderzoeken door een privédetective roept bovendien ethische vragen op. Maar het is twijfelachtig of het Lijst Dedeckerboegbeeld ook juridisch over de schreef ging. Hij begeeft zich op glad ijs, vooral door niet als privépersoon voor opdrachtgever te spelen. Maar als er tijdens de opdracht regels werden overtreden, komt dat niet op conto van Dedecker.

De wet op de privédetectives uit 1991 legt bijna alle verantwoordelijkheid bij de privédetective zelf. Hij mag geen opdrachten aanvaarden die erop gericht zijn informatie te verzamelen waar een wettelijk verbod op rust: bijvoorbeeld over de gezondheidstoestand, de seksuele geaardheid of de politieke overtuiging van een persoon. Ook als die opdracht slechts geïnsinueerd wordt, moet de privédetective ze weigeren. Komt hij tijdens zijn onderzoek toevallig toch aan informatie die hij volgens de wet niet mag verzamelen, dan mag hij die onder geen beding doorspelen aan zijn opdrachtgever.

(JV)

Dat opdracht niet overeenkomt met inhoud ruikt naar valsheid in geschrifte