Direct naar artikelinhoud

Chinese activist niet naar cel voor tweet

Na negentien maanden in voorarrest is de Chinese mensenrechtenadvocaat en -activist Pu Zhiqiang veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar. De straf is opvallend veel lager dan de acht jaar gevangenis die Pu had kunnen krijgen. Wel is het hem verboden nog als advocaat te werken.

De advocaat is gearresteerd in mei 2014 omdat hij tussen 2011 en 2014 zeven berichten had verstuurd via de Chinese Twitter-dienst Sina Weibo, waarin hij kritiek uitte op de Communistische Partij. Volgens de rechtbank heeft Pu hierin aangezet tot etnische haat.

Pu gaf toe dat hij berichten had geschreven die eventueel beledigend zouden kunnen zijn. "Onder deze strenge president had ik een zwaardere straf verwacht", zegt Garrie van Pinxteren, China-specialist van Clingendael, het Nederlandse Instituut voor Internationale Betrekkingen. "Toch is een celstraf van acht jaar voor een aantal berichten zelfs binnen China moeilijk te verdedigen. De Chinese overheid was mogelijk bang voor onrust of protest en heeft misschien ook onder externe en interne druk gekozen voor een soort tussenweg."

De echte straf is volgens Van Pinxteren dat Pu nu nooit meer als advocaat mag werken. "Hiermee ontnemen ze hem zijn effectiviteit. Hij kan nooit meer zaken verdedigen of actie ondernemen rond mensenrechtensituaties." Pu staat bekend om het verdedigen van activisten en om het pleiten voor de afschaffing van het onrechtmatige administratieve detentiesysteem.

Niet vrij

Pu was een populaire twitteraar. Hij had een groot onlinenetwerk en tweette zijn mening over van alles. Nu zal Pu zich gaan inhouden, denkt Sophie Richardson, hoofd China-onderzoek van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). "Hij betaalt een hele hoge straf voor zijn onlineuitspraken. De gevolgen zijn heel duidelijk, ik denk niet dat hij hierna nog makkelijk zijn mening zal uiten op sociale media. Op deze manier krijgt de overheid hem stil zonder hem daadwerkelijk in de gevangenis te zetten."

Sinds de komst van president Xi Jinping in 2013 zijn volgens HRW bijna driehonderd advocaten en activisten opgepakt. De kans bestaat dat Pu zijn celstraf alsnog moet uitzitten, zegt Richardson. "Hij is niet vrij. Hij is schuldig bevonden en wordt nu extra in de gaten gehouden."