Direct naar artikelinhoud

De eerste proefballonnetjes van oude en nieuwe ministers

De laatste dagen tonen de verschillende ministers dat ze gekomen zijn om te regeren. Het regent met andere woorden ideeën en ideetjes. Helaas, er is geen geld. En dus bestaat de kunst erin maatregelen aan te kondigen die niet meteen handenvol geld kosten.

Verworven, want dringend

l De uitbreiding met 30 miljoen euro van het Stookoliefonds, geldig voor facturen vanaf 1 januari 2008. Meer mensen komen in aanmerking door de toevoeging van de inkomenscategorie die ook als basis voor de maximumfactuur geldt (netto maximaal 22.873 euro per gezin). Het bedrag dat rechthebbenden krijgen wordt ook hoger en wie stookolie aan de pomp koopt, krijgt forfaitair 150 euro.

Het is de laatste winter dat het huidige Stookoliefonds gebruikt zal worden, vanaf volgend jaar komt er een nieuwe regeling die tegemoetkomt aan de kritiek van de OCMW's.

Voorlopig in de koelkast

l Het plan van minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) om voor zelfstandigen de kinderbijslag voor het eerste kind op te trekken tot het niveau van werknemers. In maart of april wilde Laruelle al een eerste verhoging van 10 euro doorvoeren. Het voorstel past in een globaal plan met als horizon 2011, wanneer ook het minimumpensioen voor zelfstandigen en werknemers gelijk moet zijn. Het verschil bedraagt vandaag nog 90 euro.

l De schoolpremie van minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS). In 2006 besliste de paarse regering een schoolpremie toe te kennen en dat ook het daaropvolgende jaar te herhalen. Voor 2008 is echter een nieuwe beslissing nodig. Onkelinx begon er vandaag over op de ministerraad, maar ving bot.

Aangekondigd, maar niet voor meteen

l Een speciaal opvangcentrum voor uitgeprocedeerden met kinderen, een voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld). De Regie der Gebouwen voert nu een haalbaarheidsstudie uit, terwijl ook andere alternatieven nog altijd overwogen worden.

l Een 'prijzenobservatorium' voor de energieprijzen, een idee van minister van Leefmilieu Paul Magnette (PS). Zo'n observatorium zou in kaart brengen waarom de prijzen stijgen en ook de consument meer transparantie moeten bieden.

(LVI/FR)