Direct naar artikelinhoud

Bart De Wever speelt partijtje stratego

Als het van Bart De Wever afhangt, verhuist Theo Francken van Lubbeek naar het naburige Leuven. Na Zuhal Demir wil de N-VA-voorzitter nog zo'n goudhaantje verschuiven voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. De staatssecretaris ontkent het plan niet. 'Geen commentaar', is zijn even korte als veelzeggende reactie.

Het duurt nog bijna drie jaar voor we naar de stembus trekken om nieuwe gemeenteraden te kiezen, maar N-VA-voorzitter Bart De Wever is nu al volop zijn puzzel aan het leggen. En voor sommige sterkhouders binnen de partij hoort daar een nieuwe postcode bij. Zo wil De Wever dat Francken het kleine Lubbeek - waar hij titelvoerend burgemeester is - ruilt voor de hoofdstad van Vlaams-Brabant, Leuven.

Voor de partij is het strategisch nu eenmaal interessanter om haar rijzende ster in een grotere stad in te zetten, met veel meer potentiële kiezers. Nu sp.a-boegbeeld Louis Tobback het burgemeesterschap in de studentenstad vaarwel zegt, is de Leuvense sjerp voor de N-VA ook geen onhaalbare kaart. Francken zou het er opnemen tegen Mohammed Ridouani (sp.a), die eind vorig jaar door Louis Tobback zelf naar voren geschoven werd als kandidaat-burgemeester in Leuven. Hij zegt dat de mogelijke verhuis van Francken niet zijn grootste zorg is. "We zijn nog bijna drie jaar verwijderd van de verkiezingen, mijn prioriteit ligt bij mijn eigen partij. Het is nog te vroeg voor 'wat als?'"

Not done

Francken zelf ontkent het verhuisplan niet, maar wil "geen commentaar" kwijt. De populaire staatssecretaris voor Asiel en Migratie zou de boot voorlopig ook afhouden. Op zijn 40ste al de federale regering vaarwel zeggen voor de Leuvense sjerp zou niet binnen zijn carrièreplanning passen. En burgemeester worden om meteen campagne te voeren voor de federale verkiezingen van 2019 is not done. Toch opkomen terwijl al duidelijk is dat hij toch de functie niet zal opnemen? De Wever komt daarmee weg, maar Francken ook? Evengoed een moeilijke piste, dus.

"Het zou me verrassen als Theo 'zijn' Lubbeek zou verlaten", meent een doorgewinterde Leuvense politicus. "Hij is daar heer en meester, wat heeft hij te winnen in Leuven? Het zou best kunnen dat zijn partij aandringt op een verhuis, maar Theo kennende ziet hij dat zelf niet zitten."

'Dichter bij familie'

Als Francken toehapt, is hij lang niet het enige goudhaantje van de N-VA dat van postcode wisselt. Zo verhuist Kamerlid Zuhal Demir van Antwerpen naar haar thuisbasis Genk "om dichter bij mijn familie te zijn". Demir ruilt zo 't Stad, waar met Liesbeth Homans en Annick De Ridder al twee N-VA-topvrouwen zitten, voor de gemeente van CD&V-burgemeester Wim Dries en CD&V-kopstuk Jo Vandeurzen. Jonge belofte Yoleen Van Camp verkaste dan weer van Kasterlee naar Herentals, waar nu sp.a'er Jan Peeters de plak zwaait.

Het doel van N-VA voor 2018 is duidelijk: zo goed mogelijk scoren om als winnaars de campagne voor 2019 in te gaan. Amper zeven maanden later zijn het dan immers Vlaamse, Europese en federale verkiezingen. En niemand stemt graag op verliezers.

In theorie heeft Francken nog tijd om zijn move naar Leuven te doen. Om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen moet je ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente van de betrokken kieskring, ten laatste op de dag van het vaststellen van de kiezerslijsten. Bij de verkiezingen van 2012 was die deadline 1 augustus 2012. Francken heeft dus nog tot de zomer van 2018 tijd om naar Leuven te verhuizen.

Maar op het laatste nippertje verhuizen, valt vaak niet goed bij de kiezers. Denk maar aan CD&V'er Luc Van den Brande, die begin 2000 van Bonheiden naar Mechelen verhuisde om er op 8 oktober aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen. Hij greep naast de burgemeesterssjerp, en verkaste direct weer naar Bonheiden.