Direct naar artikelinhoud

Jaar in cartoons

JANUARI

Terreur in Parijs

CLEMENT
National Post,
Toronto, Canada

Op 7 januari worden de kantoren van het in Parijs gevestigde satirische weekblad Charlie Hebdo aangevallen. De aanslag is een reactie op afbeeldingen van de profeet Mo-hammed die het magazine publiceerde en die sommige moslims beledigend vinden. Op slag komt een hevig debat over de vrijheid van meningsuiting op gang. Uit solidariteit nemen in de hele wereld 3,7 miljoen mensen deel aan bijeenkomsten tegen het terrorisme, vaak met de boodschap 'Je suis Charlie'.

De schutters, de broers Said en Cherif Kouachi, doden twaalf mensen, onder wie de hoofdredacteur. Parijs houdt de adem in, tot de politie de broers twee dagen later doodschiet, alsook een medeplichtige die vier mensen en een politieagente vermoordt bij andere confrontaties.

FEBRUARI

Europa in duel met de bedrijfswereld

AMMER
Wiener Zeitung,
Wenen, Oostenrijk

De Europese Unie staat volop in de belangstelling met haar aanpak van belastingontwijking door bedrijven. Speurders onderzoeken afspraken tussen Apple en Ierland, Starbucks en Nederland, en Amazon en Fiat en Luxemburg als een mogelijke vorm van oneigenlijke staatssteun. In februari wordt ook België toegevoegd aan dat lijstje.

In oktober kondigt Margrethe Vestager, Europees commissaris voor Mededinging, aan dat Nederland en Luxemburg elk tot 30 miljoen euro achterstallige belastingen moeten innen van Starbucks en Fiat. De beslissing kan verstrekkende gevolgen hebben, want ze houdt in dat sommige EU-leden illegaal subsidies hebben verstrekt om multinationals aan te trekken.

MAART

Irans atoomprogramma

OLIVER
Der Standard,
Wenen, Oostenrijk

Zeven staten - Iran, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Rusland, Chi-na en de Verenigde Staten - proberen in maart te landen in hun onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma. De groep is dicht bij een akkoord dat economische sancties zou opheffen in ruil voor een beperking van de mogelijkheden van Iran om uranium te produceren dat gebruikt kan worden voor wapens. Die sancties waren geleidelijk opgelegd nadat een dissidente groep in 2002 het bestaan van een Iraans kernprogramma aan het licht had gebracht.

Nadat in juli een deal was bereikt, overwinnen VS-president Barack Obama en de Iraanse president Hassan Rouhani binnenlands verzet tegen het akkoord, dat op 18 oktober geratificeerd wordt. Iran begint snel met de ontmanteling van zijn nucleaire installaties, wat nodig is om de sancties op te heffen.