Direct naar artikelinhoud

'Niets met terreur te maken'

De twee opgepakte Kamikaze Riders die volgens het parket een aanslag planden op oudejaar schreeuwen hun onschuld uit. De politie voerde donderdag nog zeven huiszoekingen uit, zonder veel resultaat.

Speciale politie-eenheden vielen donderdagochtend binnen in verschillende huizen naar aanleiding van de terreurplannen voor oudejaar. In Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Laken en Sint-Pieters-Leeuw doorzochten agenten zeven woningen. In totaal werden daarbij zes personen gearresteerd. "Het ging om verhoren in de entourage van de twee mannen (Kamikaze Riders Said Saouti en Mohammed Karay) die eerder opgepakt werden", klonk het donderdag bij het federaal parket. "We hebben informaticamateriaal, gsm-toestellen en airsoftspullen in beslag genomen." Het parket wilde niet bevestigen dat de zes personen allemaal lid waren van de beruchte motorbende. "Sommigen zijn lid, anderen niet. We mogen niet iedereen over dezelfde kam scheren binnen die motorclub", klonk het.

Shariah4Belgium

Gisteren kwam uiteindelijk het nieuws dat de onderzoeksrechter de zes opgepakte verdachten weer had vrijgelaten. Waren alle huiszoekingen dan slechts een slag in het water? "Het onderzoek in dat terreurdossier gaat natuurlijk nog steeds door", meldt het federaal parket. "We hebben heel wat elektronicamateriaal in beslag genomen dat een diepgaande analyse vergt. En zo'n analyse neemt tijd in beslag."

Het parket wilde evenwel bevestigen noch ontkennen dat er nog andere leden van de Kamikaze Riders worden opgespoord. Volgens bronnen zocht de politie nog actief naar enkele onvindbare leden van de Brusselse motorclub en was dat een van de voornaamste redenen waarom het vuurwerk in de hoofdstad op oudejaar werd afgezegd.

Saïd Saouti (30) en Mohammed Karay (27), die vorige week zondag werden opgepakt, blijven ondertussen wel in de cel. Saouti en Karay werden onder meer in verdenking gesteld wegens bedreiging met terroristische aanslagen en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Het duo verscheen donderdag voor de raadkamer, die besliste om hun aanhouding met een maand te verlengen. "Onze cliënten ontkennen ten stelligste elke betrokkenheid bij het plannen van een terreuraanslag", vertelden hun advocaten na die beslissing. Toch hadden ze niet om de specifieke vrijlating gevraagd en gaan ze ook niet in beroep tegen de verdere aanhouding.

Saouti en Karay werden zondagochtend tussen vijf en half zes opgepakt bij hen thuis in Anderlecht. De eerste is de oprichter van de Kamikaze Riders, de bende van wie minstens een aantal leden een rechtstreekse link hebben met het voormalige Shariah4Belgium. Zo was Abdelouafi Elouassaki, één van de vier broers van een beruchte familie van Vilvoordse Syrië-strijders, lid van de Kamikaze Riders tot hij eind mei 2013 om het leven kwam bij een verkeersongeval. Saïd Saouti zou de broers Elouassaki ook hebben gekend. Binnen een maand maken hij en Karay opnieuw kans om te worden vrijgelaten.