Direct naar artikelinhoud

'We moeten wat meer naar onze str*nt kijken'

Hollywoodster Cameron Diaz heeft een nieuwe missie: de wereld verblijden met haar schrijfsels. 'The Body Book', zo heet haar 263 pagina's tellende gids waarin je ontdekt hoe je lief met je lijf omgaat. Met evenveel passie heeft Diaz het over havermout met prei, schaamhaar én het rode biet-experiment.

In The Body Book ontdek je welke voeding goed voor je is en hoeveel je er het best van eet, aan de hand van tabelletjes waarin bijvoorbeeld te lezen valt hoeveel proteïnen je precies nodig hebt. Sommige schema's lijken recht uit een biologieboek te komen. Maar er is één pagina, met de kleurrijke titel Praise of Pubes, die met een gigantische hoeveelheid aandacht aan de haal gaat. De fantasie van verschillende journalisten sloeg op hol, en er werd de afgelopen weken dus zwaar gespeculeerd over Diaz' eigen trimgewoontes - of het gebrek daaraan. Cameron Diaz (41): "Ik verklap niet wat ik zelf verkies, maar ik wilde gewoon duidelijk maken dat je schaamhaar er staat met een reden. Je doet er natuurlijk mee wat je wilt, I don't care - scheer het elke dag af, ga voor een brazilian wax of laat een bonsaiboompje groeien. Maar je schaamhaar permanent laten verwijderen met een laserbehandeling is gewoon niet slim. Voor altijd is immers voor altijd en als je dat soort keuzes maakt, moet je er de rest van je dagen mee blijven leven."

'Schaamhaargate' gaat dus met de meeste persaandacht lopen, terwijl er nog wel méér 'drolkomische' zaken te lezen vallen in het boek. Wat ontsproten is uit het brein van Cameron, en wat haar ghostwriter Sandra Bark bedacht, zullen we wellicht nooit weten. Lezers krijgen bijvoorbeeld de raad om rode biet te eten, en vervolgens hun uitwerpselen te onderzoeken. Omdat de rode biet de kleur van je ontlasting verandert, kun je zien hoe lang het duurt vooraleer je je maaltijd verteert.

Elke dag burrito's

Maar nu even serieus... Diaz heeft namelijk een nobel doel voor ogen met haar boek. Twee jaar geleden kwam ze op het idee, nadat uit een gesprek met een paar leeftijdgenoten bleek dat niemand van hen iets begreep van hun eigen lichaam. Diaz: "Ik vond het zo vreemd dat vrouwen van mijn leeftijd niet wisten hoe hun lijf functioneert. Ik vatte het dus op als een missie om die informatie samen te brengen in een makkelijk leesbare vorm. Hopelijk kan ik er zo voor zorgen dat vrouwen hun lichaam niet langer oneer aandoen, dat ze ophouden een hekel te hebben aan hun eigen lijf. Het is namelijk zo fout om jezelf met andere vrouwen te vergelijken. Zo geef je immers aan dat wat je hebt, niet goed genoeg is. Het is zonde om zo negatief te zijn, want je verspilt er zowel tijd als energie mee."

Op een bijna evangelische manier vervolgt Diaz haar betoog. Begrijpen wat de voordelen zijn van goede voeding en beweging, is volgens haar de eerste stap om uit die negatieve spiraal van ontevredenheid over je looks te geraken. Ze geeft toe dat ze daar zelf pas relatief laat mee begonnen is: Cameron begon pas intensief te sporten toen ze zich voorbereidde op de opnames van Charlie's Angels, op haar 27ste.

"Die intensieve vechttraining dwong me op een extreme manier met mijn lijf bezig te zijn. In het begin was dat verschrikkelijk pijnlijk, maar ik ben er wel in geslaagd om die manier van leven verder te zetten." De film leverde haar 20 miljoen dollar op, of zo'n 14,7 miljoen euro, en in één klap werd Cameron gebombardeerd naar de afdeling 'best betaalde vrouwelijke Hollywoodsterren'. Voor haar is het dus wel iets makkelijk om gemotiveerd te blijven dan voor onszelf, als we twijfelen om te tekenen voor een jaarabonnement in de fitnessclub. "Ik dacht: wauw, kan ik dat allemaal? Kungfu op hoge hakken? Voor mij was dat een hele prestatie, en zo kreeg ik meer en meer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Op den duur zag ik het zelfs zitten om te leren snowboarden en te surfen, en om veel meer beweging in te lassen in mijn leven. Ik zei 'ja' op elke uitdaging die mijn pas kruiste. Veel mensen blijven stilzitten en ontzeggen zichzelf het plezier van beweging, omdat ze de energie niet hebben. Dat zorgt voor een domino-effect. Hoe langer je in die toestand blijft hangen, hoe erger het wordt."

Pas later begon Diaz ook voor zichzelf te koken, en ging ze meer en meer aandacht besteden aan haar voeding. Ze is trouwens niet de enige: de megagezonde superster Gwyneth Paltrow is bijvoorbeeld een van haar vriendinnen. Cameron verheerlijkt de weldadige effecten van smaakvolle havermout - "Ik maak het al dente, met gekaramelliseerde prei, groene groentjes en Japanse ponzusaus", verklapt ze. En dat terwijl Diaz als tiener twee keer per dag burrito's met bonen at. Ze is ervan overtuigd dat die gewoonte bijgedragen heeft aan haar acneprobleem, waar ze als late twintiger nog altijd mee te kampen had. Al op haar zestiende timmerde ze aan een carrière als fotomodel - had haar slechte huid dan geen impact op haar werk? "Ik ben ervan overtuigd dat ik bepaalde opdrachten niet binnenrijfde door mijn puistjes", geeft ze toe. "Maar in de jaren negentig was het de gewoonte om een vingerdikke laag make-up op je huid te strijken. Je kon een masker van fond de teint dragen: niemand keek er raar van op. Dus ik verborg mijn imperfecties zo goed en zo kwaad ik kon. Ik was dan ook geen supermodel, ik deed catalogussen. Niks groots, en ik heb ook nooit gedaan alsof het heel veel voorstelde."

Seks in een Ferrari

Al snel stuurt ze het gesprek opnieuw in de richting van haar favoriete thema, voeding. "Met dat burrtto-verhaal wil ik duidelijk maken dat mijn lichaam dat soort voedsel gewoon afstootte. Zodra ik mijn dieet aanpaste en die rotzooi bande, veranderde alles." Diaz heeft altijd gewerkt in een wereld waarin alles draait om hoe je eruitziet. Na haar modellencarrière kwam in 1994 haar grote doorbraak als actrice, naast Jim Carrey in The Mask. En bij die films hoort natuurlijk ook de occassionele cheezy love scene. Haar laatste seksscène speelde zich af in een Ferrari, in de door critici afgekraakte en geflopte film The Counselor. Om jezelf naakt te kunnen zien op het grote scherm, moet je toch wel al tamelijk lekker in je vel zitten... Denkt ze dat vrouwen in het algemeen een negatiever zelfbeeld hebben ontwikkeld, gedurende pakweg de laatste twintig jaar? "Ik weet niet of het effectief zo is, misschien heb ik er gewoon oog voor nu. Wel geloof ik dat onze maatschappij meer en meer gefocust is op jeugdige looks. Het wordt gewoon een obsessie, zeker in Amerika. Hier leven we in een consumptiemaatschappij, en onophoudelijk blijven we producten kopen die ons er beter doen uitzien, en die ons helpen om ons beter te voelen, in plaats van te werken aan de binnenkant. Terwijl het allemaal draait om die binnenkant!"

The Body Book: Feed, Move, Understand and Love Your Amazing Body, door Cameron Diaz (Harper Collins).

---

Pareltjes uit 'THE BODY BOOK'

"Schaamhaar is een mooi gordijntje dat zorgt voor een klein beetje mysterie in de ogen van je partner. Die haren houden je meest kostbare bezit verborgen, en dat kan je partner aanzetten om van dichterbij te komen bekijken wat je in de aanbieding hebt. Laten we trouwens eerlijk zijn. Net zoals elk ander lichaamsdeel zijn je schaamlippen ook niet immuun voor de zwaartekracht. Wil je écht de rest van je leven met een kale vagina rondlopen?"

"Let's talk about poop, baby! Ja, je hebt het goed gehoord... Het is een natuurlijk en noodzakelijk aspect van je leven. Ik weet dat niet iedereen het leuk vindt om te praten over z'n stoelgang, maar dit is de reden waarom ik erover begin: je uitwerpselen geven je een heel goed beeld van je algemene gezondheid. Zet je dus over de gêne en de 'yuck'-factor, en probeer meer te weten te komen over wat er uit je mooie achterste komt. Want stront is niet vies, het is kennis."