Direct naar artikelinhoud

Sarkozy denkt aan andere toekomst

De Franse media hebben er woensdag een flink nummertje van gemaakt: president Nicolas Sarkozy zou zich voorbereiden op een leven na het presidentschap.

Het nieuws werd dinsdag pontificaal gebracht door persbureau AFP. De bron was een informeel gesprek van Sarkozy met enkele journalisten in Frans-Guyana, waar hij vorig weekende op bezoek was. Ze brachten in vergelijkbare bewoordingen verslag uit. "Het is voor het eerst dat ik het einde van mijn loopbaan onder ogen moet komen. Dus doet die vraag zich voor", citeerden ze hem. Hij zou een gebaar hebben gemaakt alsof hij een infuus uit zijn arm trok. "Je moet de naald er in één keer uittrekken.

"Ik ben 56 jaar, heb 35 jaar politiek bedreven", vervolgde hij. "Ik heb een beroep, ik ben advocaat. Er zijn zo veel dingen waarvoor ik hartstocht heb. Wat zou ik anders moeten gaan doen? De fractie van de UMP aanvoeren? Ik kan gaan reizen, mijn werkweken op dinsdag beginnen en donderdagavond ophouden. Dat zie ik zo voor me."

Sarkozy stelde zich nog niet kandidaat voor zijn eigen opvolging. Hij heeft daarvoor nog tot half maart de tijd, en algemeen wordt verwacht dat hij zijn tegenstanders lang in het onzekere zal laten. Bij de UMP, zijn eigen kamp, neemt de ongerustheid toe. De socialist François Hollande staat in de peilingen een straatlengte voor. De druk op Sarkozy om niet langer te wachten, wordt groter.

Dat de president zou weglopen voor slechte peilingen is moeilijk voor te stellen. Hij staat niet bekend als iemand die gevechten uit de weg gaat. "Hij is totaal niet ontmoedigd", zei zijn vrouw, Carla Bruni. "Dat past niet bij zijn temperament."

Maar Sarkozy is realist genoeg om na te denken over een andere toekomst. Giscard d'Estaing raakte zo getraumatiseerd dat hij nooit meer een voet in het Élysée wilde zetten, Chirac kreeg een rol als aartsvader toebedeeld die slecht bij Sarkozy zou passen. Al bij zijn aantreden zei Sarkozy ooit als advocaat te willen werken. Overigens: de vele presidentiële redevoeringen van Sarkozy kregen de afgelopen weken steeds meer de trekken van een verkiezingscampagne. Zondag komt hij langdurig op televisie, om het volk nog eens toe te spreken.