Direct naar artikelinhoud

Hoe Di Rupo de Vlaamse harten kan veroveren: zeven tips van onze Franstalige journalist

Toekomstig premier Elio Di Rupo (PS), u heeft nog wat werk aan de winkel om de Vlamingen voor u te winnen. Enkele tips.

Leer Nederlands

Iedereen herinnert zich uw "dank u voor het café" in het midden van een persconferentie. Uw kennis van het Nederlands is een pijnpunt. U kunt het niet. U doet al jaren pogingen om uw talenkennis bij te spijkeren, maar dat lukt niet echt. Maar u kunt niet opgeven. De Vlamingen zullen dat niet pikken. Als eerste minister moet u de taal van de meerderheid in het land spreken. Of ten minste proberen. Want er is niets of bijna niets waarvan een Vlaming meer houdt dan een Franstalige die inspanningen doet om zijn taal te spreken, te begrijpen of te schrijven. Vlamingen houden van mensen die zich inspannen.

Uw probleem is dat u een perfectionist bent. U wil perfect Nederlands spreken, maar dat zal nooit lukken. U moet fouten durven te maken.

Omring u met Vlamingen

Neem een bekende Vlaamse journalist als woordvoerder. Iemand die perfect de Vlaamse maatschappij kent en die een uitstekende kennis van het mediacircus heeft. Dat zal een ongelooflijke steun zijn voor u. Suggesties kunnen op eenvoudige aanvraag worden verstrekt.

Wees niet te links

Links is niet de dominante ideologie in Vlaanderen. Partijen in het centrum en op de rechterflank van het politieke spectrum tellen meer kiezers dan de linkse partijen. Dat is precies het tegenovergestelde aan Franstalige kant, waar uw PS oppermachtig is. U moet dat goed begrijpen. Voor u begint te zwaaien met artikel 1 van de PS-statuten (via de klassenstrijd de macht veroveren om integrale emancipatie van de werknemers te realiseren): uw eventuele populariteit in Antwerpen, Gent of Kortrijk zal niet flink stijgen. Wat opschuiven naar het politieke centrum kan dus nuttig zijn.

Kijk naar Vlaams voetbal

Verlaat de chique fitnessclub in het centrum van Brussel en trek naar het voetbalstadion om een ploeg te steunen (niet Bergen, maar een Vlaamse ploeg). Probeer daarnaast het wielrennen te volgen. Veldrijden is nog beter. Las een ontmoeting met Sven Nys in. Vergeet ook zeker de Ronde van Vlaanderen niet en probeer in het eerste volgwagen te zitten. Zelf de Mont Ventoux beklimmen zou eveneens goed zijn voor uw reputatie.

Drink af en toe een pintje

Wijn drinken kan geen probleem zijn. Maar u laat zich het best af en toe fotograferen met een pintje in de hand.

Kijk naar 'De laatste show'

Laat u wat minder zien op RTBF of RTL en ga eens wat vaker naar vtm of VRT. Kijk naar typische uitzendingen zoals De laatste show, Man bijt hond, Mijn restaurant of Boer zoekt vrouw. Mis zeker de herhalingen van FC De Kampioenen niet.

Lach om Vlaamse grappen

Vlamingen begrijpen de de grappen van Franstalige niet altijd even goed. U moet in een eerste fase dus vooral proberen naar Vlaamse grappen te luisteren. Als u glimlacht van tijd tot tijd, kunt u tonen dat het beter gaat met uw Nederlands.