Direct naar artikelinhoud

Massa's klanten willen woninglening herzien

Wie nu zijn woonkrediet laat herzien, kan tienduizenden euro's besparen. De rente staat historisch laag. De banken worden overstelpt met vragen om een herfinanciering. Klanten moeten soms weken wachten op een afspraak, zo druk is het.

Met de herfinancieringsmodule op de website van de kredietadviesketen Immotheker kan iedereen uitrekenen hoeveel hij bespaart door zijn woonkrediet te laten herzien. "De gemiddelde besparing bedraagt 13.000 euro", licht leningspecialist John Romain toe. "Eén op de vier bespaart 4.000 euro. Niet voor iedereen is een herziening aangewezen. Vooral mensen die tussen 2006 en 2009 aan een vaste rente van 5 procent of meer leenden, kunnen veel geld besparen. De banken hebben toen massaal leningen met een vaste rentevoet verkocht, en dat breekt de klanten nu zuur op. Een herfinanciering is ook interessant voor mensen die in 2009 en 2010 leenden en met een dure jaarlijks aanpasbare rentevoet zitten. En het wordt allemaal nog winstgevender als het lopende woonkrediet nog lang terugbetaald moet worden en als er nog een groot bedrag overblijft."

Boete-interest

Het gemiddelde van de rente voor een bouwlening bij de banken bedraagt momenteel 3,7 procent voor een lening op 20 jaar met vaste rentevoet. Een half jaar geleden was dat nog 4,4 procent. Het gaat om het officiële tarief dat de bank in haar brochures vermeldt, maar klanten kunnen daar door te onderhandelen nog zeker 1 procent onder duiken.

Volgens Romain hebben in augustus vijf keer meer mensen dan normaal onderzocht of een herfinanciering financieel interessant is. Onder meer bij BNP Paribas Fortis is extra personeel ingezet om de grote vraag om advies op te vangen. Ook bij KBC zijn er wachtlijsten voor mensen die een herziening willen bespreken. Een herfinanciering kan aangevraagd worden bij de bank waar de lening destijds afgesloten is, maar die is niet verplicht ze toe te staan en zal ook zelden haar laagste tarief aanbieden.

Een herfinanciering is ook mogelijk bij een andere financiële instelling. Die geeft vaak een veel scherper tarief, maar er komen heel wat kosten bij. Zo moet de klant een 'boete-interest' van drie maanden betalen voor het vervroegd aflossen van zijn huidige lening en moeten er notaris- en dossierkosten bijgeteld worden.

Een nieuwe hypothecaire inschrijving op bijvoorbeeld 100.000 euro kost al snel 3.000 euro, de dossierkosten kunnen oplopen tot 700 euro. Soms legt de bank de klant ook op om een schuld-saldoverzekering en/of een brandverzekering bij haar te nemen. "Daarom heeft een herfinanciering enkel zin als al die kosten terugverdiend kunnen worden dankzij een lagere maandelijkse leninglast. De nieuwe rente moet dan ook minstens 1 procent lager zijn dan de bestaande", zegt Romain.

Moeten we nu zo snel mogelijk een herziening aanvragen? Neen, zegt Romain. "De rente voor woonkredieten zal zeker de eerste weken nog niet stijgen."

13.000

euro is de gemiddelde besparing die een herfinanciering oplevert