Direct naar artikelinhoud

Voetbalbond laakt vele afzeggingen Kirin Cup

De vele afzeggingen van de internationals voor de Kirin Cup blijft niet zonder gevolgen. De bond zal een boze brief naar de Pro League (de verzameling van eersteklassers) sturen en later misschien nog meer actie ondernemen.

Op de vergadering van de technische commissie stond gisteren eigenlijk maar één belangrijk agendapunt op de dagorde: de evaluatie van de voorbije Kirin Cup in Japan. Daarbij ging het uiteraard over de vele afzeggingen van de A-internationals (vooral die van Standard en Anderlecht), waardoor interim-bondscoach Frank Vercauteren noodgedwongen moest teruggrijpen naar compleet onbekende beloften als Ritchie Kitoko en Radja Nainggolan.“Gezien die situatie hebben we ons niet belachelijk gemaakt”, vond Vercauteren. “Maar het is wel nog afwachten hoe Japan reageert op het feit dat we niet met onze sterkste selectie afgereisd zijn. Uiteindelijk vind ik het project voor herhaling vatbaar, alleen moet er dan veel beter nagedacht worden over hoe het allemaal georganiseerd wordt. Duitsland bijvoorbeeld trekt voor zijn imago wél met zijn voltallige ploeg naar China trekt.”De eindconclusie in de technische commissie was dat die vele afzeggingen eigenlijk absoluut niet kunnen. Daarom vertrekt er vanuit de bond eerstdaags een boze brief naar de Pro League om de clubs - Standard en Anderlecht dus - daarop te wijzen. Opnieuw een vervelende situatie voor Philippe Collin, die als voorzitter van de Technische Commissie én secretaris-generaal van Anderlecht, eerder al een kwalijke rol speelde bij het afhaken van de Anderlechtinternationals. Als het uitvoerend comité (het hoogste orgaan van de voetbalbond) samenkomt, zal er bekeken worden welke actie er nog meer kan ondernomen worden.

Vercauteren weg?

Over de toekomst van Vercauteren werd weinig gelost, maar het is wel degelijk een item op de bond. De hamvraag is of Vercauteren zich nog wel kan vinden in zijn voorlopige rol als interim-bondscoach. Om dan volgend jaar als Dick Advocaat aan de slag gaat als bondscoach, ook nog eens verder op de achtergrond geduwd te worden als eventuele T3 achter de nieuwe T2 Bert van Lingen, die Advocaat meebrengt uit Sint-Petersburg. De kans dat Vercauteren niet aanblijft, is dus reëelDe coach zelf, wiens contract in november afloopt, hield zich op de vlakte: “Ik luister naar wat de bond mij de volgende weken te vertellen heeft. Maar het is eerst afwachten tot Advocaat honderd procent zeker bondscoach is.” (WDK/rn)