Direct naar artikelinhoud

Britse soldaten opgepakt na dood talibanstrijder

De Britse politie heeft zeven mariniers gearresteerd in verband met de dood van een Afghaanse talibanstrijder. Volgens een ooggetuige, een collega van het zevental, was er sprake van moord.

De zeven maken deel uit van de Derde Commando-brigade van de Royal Navy. Deze elite-eenheid opereert in het oostelijke deel van Helmand, waar sinds 2006 tientallen Britse militairen zijn omgekomen, alsmede een onbekend aantal leden van de taliban. Vorig jaar kregen de mariniers volop lof omdat ze erin waren geslaagd het onherbergzame gebied een stuk veiliger te maken.

Afgelopen maand, echter, stapte een militair naar de legerleiding met het verhaal dat enkele van zijn collega's een vijandelijke strijder op onwettige wijze hadden gedood. Doordat het Britse ministerie van Defensie er de nadruk op legt dat het slachtoffer geen burger is, bestaat het vermoeden dat een vijandelijke soldaat niet tijdens maar na een schermutseling de dood heeft gevonden, mogelijk in gevangenschap.

Het fatale incident, een publicitaire gift voor de taliban, roept associaties op met wangedrag van Britse - en Amerikaanse - militairen in Irak. Er zijn nog steeds onderzoeken en rechtszaken gaande omtrent de, soms fatale, mishandelingen van Iraakse gevangenen. Een Britse korporaal zit momenteel een gevangenisstraf uit wegens de dood van de gevangene Baha Mousa.

Sinds 2005 zijn er acht Britse Afghanistangangers vervolgd wegens het verwonden of doden van Afghaanse burgers. Dit vloeide voort uit 126 onderzoeken. Eerder dit jaar kwam de soldaat Duane Knott in opspraak. Hij had een Afghaanse burger doodgeschoten die in de buurt van een legerbasis iets aan het begraven was.

Twee maanden geleden werd de grenadier Daniel Crook tot anderhalf jaar cel veroordeeld wegens het verwonden van een tienjarige jongetje in de provincie Kandahar. Uit ergernis dat het fietsende kind zijn stopteken had genegeerd, stak de patrouillerende Crook hem met zijn bajonet. De avond ervoor had Crook zoveel wodka gedronken dat artsen hem moesten behandelen.

Vanaf volgend jaar zal Groot-Brittannië beginnen met het terughalen van zijn troepen. Er zitten zo'n 9.000 Britse militairen in Afghanistan.