Direct naar artikelinhoud

Vijf scenario's voor toekomst Defensie

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is bijna rond met zijn strategisch plan. Hij trekt met vijf scenario's naar zijn coalitiepartners. De nadruk ligt op gevechtsvliegtuigen, cyberveiligheid, drones en special forces. 'Aanvallend en te duur', reageert oppositiepartij sp.a.

De vijf scenario's gaan van een maximumplan tot een uitdoofscenario. Met uitzondering van dat laatste komen in elk scenario bepaalde investeringen terug. De militaire inlichtingendiensten en special forces worden versterkt. Er wordt geld vrijgemaakt voor drones, informatie via satelliet, offensieve en defensieve cybercapaciteit en er komen nieuwe gevechtsvliegtuigen, een extra fregat voor de marine en zeven al bestelde A400M transportvliegtuigen.

Het eerste en duurste scenario rekent op een budget van 1,6 procent van het bbp. Vandaag is dat 0,9 procent. Hoewel de NAVO haar lidstaten aanstuurt op 2 procent, zou dat wel aanvaardbaar zijn. Voor die extra investering houden we een leger over van 27.000 voltijdse equivalenten (VTE). De F-16-gevechtstoestellen worden dan vervangen door 44 nieuwe toestellen.

Het tweede scenario rekent op een budget van 1,35 procent van het bbp, wat overeenkomt met het gemiddelde van de Europese NAVO-landen, met uitzondering van de kernmachten. Daarmee kan ons land een leger van 25.000 VTE's overhouden met 34 nieuwe gevechtstoestellen. In het voorstel zou staan dat dat scenario "voldoende solidair en haalbaar is".

Het derde en vierde scenario gaan uit van 1,1 procent van het bbp. Het verschil zit in het aantal militairen. Het derde scenario rekent op 23.000 VTE's, het vierde op 18.000. Dan ligt het gewicht op investeringen in materiaal en betaalt het personeel het gelag. "Niet solidair en niet gebalanceerd", zou in de begeleidende tekst staan.

Het vijfde scenario betekent dat er geen nieuwe investeringen komen bij Defensie.

Meer oorlogsoperaties

Sp.a is blij met de extra investeringen in de militaire inlichtingendienst en de uitgebreide cybercapaciteit, maar voorts is de partij niet overtuigd.

"Het uitgangspunt is duidelijk: meer oorlogsoperaties en meer NAVO," zeggen Dirk Van der Maelen en Alain Top. "Wij kiezen voor het Canadese model: meer geld naar de verdediging van het eigen grondgebied door een shift van middelen van de luchtmacht naar de zeemacht."