Direct naar artikelinhoud

Zij aan zij met de manifestanten Extreem rechts

Bestaat het grootste deel van de oppositie in Oekraïne uit liberale antiregeringsdemonstranten, dan groeit de invloed van de schimmige extreem rechtse organisatie Pravy Sektor. Leider Dmitro Yarosh schuwt geweld niet.

Pravy Sektor speelde een belangrijke rol bij de verharding van het protest op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Bleven de protesten eind vorig jaar, ondanks het repressieve optreden van de politie, hoofdzakelijk vreedzaam, dan is dat nu helemaal veranderd. Leden van Pravy Sektor waren vorige maand verantwoordelijk voor het plotse geweld aan de kant van de oppositie en ook bij de huidige incidenten spelen zij een grote rol. Chargeerde de politie met traangas en kogels, dan sloegen zij, gehuld in camouflagekleding, terug met brandbommen en stenen.

Mainstream oppositieleiders, zoals bokskampioen Vitali Klitsjko, worden gewaarschuwd afstand te nemen van onruststokers als Dmitro Yarosh en de zijnen. Maar dat gaat niet zo gemakkelijk: leden van de organisatie hebben essentiële taken als het controleren van barricades rond de manifestanten op het plein en ze verdedigen met molotovcocktails, stenen en knuppels hun terrein tegen de politie. Bovendien is Pravy Sektor niet alleen op het Onafhankelijkheidsplein maar in heel Oekraïne actief in de antiregeringsprotesten.

De 42-jarige leider Dmitro Yarosh zit al heel zijn volwassen leven in de nationalistische beweging. Eerst ondergronds, toen Oekraïne nog deel uitmaakte van Rusland en hij als radicaal die vocht voor onafhankelijkheid in het Rode Leger werd ingelijfd als straf voor zijn politiek activisme. In 1994 werd hij lid en later leider van de extreem rechtse Trizub. Die groepering vormt samen met verschillende andere obscure groepjes nu de kern van Pravy Sektor. Het nieuwe manifest roept op tot geweld. "De tijd van vreedzaam zingen en dansen op het plein is voorbij. Dat is allemaal tijdverspilling. Er kunnen geen onderhandelingen, geen compromissen zijn."

In een interview met het tijdschrift Time, twee weken geleden, verklaarde Yarosh dat hij een heel arsenaal aan vuurwapens ter beschikking had. "Genoeg om heel Oekraïne te verdedigen tegen internationale bezetters."