Direct naar artikelinhoud

ONWERKBAAR

De sociale partners zitten niet te wachten op de voorstellen van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) over 'werkbaar werk'. Vooral de werkgevers vinden dat ze niet veel te winnen hebben. 'Ik verwacht bitter weinig van het overleg', torpedeert Unizo-topman Karel Van Eetvelt de ambities.

Vijfenzestig partijen bracht Peeters gisteren samen voor zijn grote rondetafel over 'werkbaar werk'. Door de pensioenhervorming moeten we allemaal langer aan de slag, maar dan moeten carrières wel draaglijk zijn. Een absolute topprioriteit in Peeters' beleid, die gisteren luister werd bijgezet.

Hij consulteerde vakbonden en werkgevers, maar ook specialisten uit de overheids- en privésector. De uitkomst: de sociale partners krijgen tot november om concrete afspraken te maken over vier thema's - leeftijdsbewust personeelsbeleid (oudere werknemers krijgen een lichtere job), de strijd tegen de burn-out, 'loopbaansparen' en flexibele werkuren.

Maar terwijl Peeters de pers te woord stond, strooiden de sociale partners al met veto's. Te beginnen bij de loopbaanrekening, een systeem waarbij de werknemer individueel extra vakantiedagen bij elkaar kan sparen in drukkere tijden. "Wij zijn geen vragende partij", counterde VBO-voorman Pieter Timmermans meteen. "Dat monster van Loch Ness duikt de afgelopen vijftien jaar regelmatig op, maar er is nooit iets van gekomen." Eerst moet het mes in de andere verlofstelsels. "Nu zijn er dat veertien, veel te veel." Werkgevers zijn nooit happig geweest op tijdskrediet of uitgebreid ouderschapsverlof.

Ook de vakbonden zitten niet te wachten op die loopbaanrekening, die nochtans in het regeerakkoord staat. Omdat die uitgaat van het individu dreigen er sowieso mensen uit de boot te vallen, klinkt het.

Objectieve bondgenoten

Nog een ander taboe voor werkgevers is de burn-out. Volgens hen kun je de verantwoordelijkheid niet alleen bij de werkgever leggen. "De privésfeer weegt minstens even zwaar." Dit debat gaat enkel over de rechten van de werknemers en die zijn al goed bediend, vinden de werkgevers. "Qua werkbaar werk scoren we nu al erg hoog", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Ik heb geen zin om te onderhandelen op het terrein van de vakbonden. Ik verwacht bitter weinig van dit overleg."

Mogelijk vinden bonden en werkgevers elkaar als objectieve bondgenoten om alles bij het oude te laten. Ook bij het brugpensioen legde de regering de bal in het kamp van de sociale partners, wat die de kans gaf het regeerakkoord bij te sturen.

Helemaal niets doen dan, terwijl een op de drie werknemers klaagt over problematische stress? "Dit is het uitgelezen moment om actie te ondernemen", zegt arbeidsmarktspecialist Jan Denys van Randstad. "De sociale partners zijn nu eenmaal conservatief. Ze nemen fors stelling in, maar zullen uiteindelijk met oplossingen moeten komen. Er ligt ook meer op tafel dan burn-out en loopbaanrekening alleen."

Minister Peeters blijft geloven in de rol van de sociale partners. "Ze zullen een akkoord moeten vinden, in de wetenschap dat anders de regering beslist. In het najaar, toen het ging over brugpensioen, heeft die strategie ook gewerkt. Alleen zo kom je tot een gedragen oplossing."

► 4-5