Direct naar artikelinhoud

Oerwoudgeluidenin Den Bosch beroeren Nederland

De oerwoudgeluiden die dinsdag op de tribunes van de Nederlandse voetbalclub FC Den Bosch te horen waren, zorgen voor heel wat opschudding. Mikpunt Jozy Altidore reageerde kalm, bij Den Bosch overheerst de schaamte.

De bekerwedstrijd van dinsdagavond tussen FC Den Bosch en AZ werd een pijnlijk voorbeeld van hoe het niet moet. Het wangedrag van het thuispubliek is de zoveelste smet op het blazoen van het Nederlandse voetbal.

Wat een memorabele dag in de geschiedenis van FC Den Bosch had moeten worden, liep uit op een debacle. Nadat AZ al snel aantoonde geen kind te hebben aan de thuisploeg, ging een klein deel van de fans van Den Bosch over de schreef. Eerst werd de donkergekleurde AZ-spits Jozy Altidore uitgejouwd met oerwoudgeluiden. Later kreeg een assistent-scheidsrechter sneeuwballen naar zijn hoofd geslingerd.

Ondanks de misdragingen van de fans werd de wedstrijd, die met 0-5 werd gewonnen door AZ, niet gestaakt. De scheidsrechter legde het duel wel even stil, maar besloot na overleg met beide clubs de fans een laatste kans te geven. Over de motivatie van die beslissing doen verschillende verhalen de ronde.

Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het christendemocratische CDA spoedde zich naar het stadion toen ze hoorde van de incidenten. Daar was ze na afloop aanwezig bij een gesprek tussen politie, gemeente en stadionbeveiliging. "Ik vroeg me af waarom de wedstrijd niet was gestaakt. Daarom wilde ik erbij zijn."

Volgens Van Toorenburg bleek uit de evaluatie dat op aanraden van de politie is doorgespeeld. "Anders was de situatie volgens hen niet te overzien geweest." Een politiewoordvoerder ontkent dat. "De beslissing om al dan niet te staken lag bij de arbitrage en de clubs. Wij hebben laten weten dat we voldoende waren uitgerust voor een voortijdig einde van de wedstrijd", klinkt het. Om dit soort discussies te vermijden vinden velen dat wedstrijden sowieso gestaakt moeten worden bij oerwoudgeluiden.

De supportersclub van Den Bosch neemt afstand van het gebeuren. Volgens secretaris Peter van Ieperen probeerden goedwillende supporters de amokmakers te stoppen. Daarbij zijn klappen gevallen. Het is niet de eerste keer dat supporters van FC Den Bosch in opspraak komen. Volgens van Ieperen komen de daders van dinsdag zelden bij de club. "Er is een vaste groep van zo'n 25 probleemgevallen."