Direct naar artikelinhoud

Fraude in Duitse ziekenhuizen met transplantatiewachtlijst

Belgische patiënten die in aanmerking komen voor orgaantransplantatie zijn mogelijk benadeeld door het schandaal dat rond Duitse transplantatieklinieken is uitgebroken. Door manipulatie van hun behandelende artsen zijn Duitse patiënten ten onrechte hoger terecht gekomen op de Europese wachtlijst.

Op die lijst staan ook Belgen die dringend behoefte hebben aan een nier of een lever.

De stichting Eurotransplant uit het Nederlandse Leiden zegt een 'belangrijke rol' te hebben gespeeld bij het vaststellen van de fraude. Eurotransplant bemiddelt al sinds 1967 tussen vraag en aanbod van organen. Deelnemende landen zijn behalve Duitsland ook België, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. De Duitse affaire, die deze zomer aan het licht kwam in Göttingen en deze week een vervolg kreeg in Leipzig, is de eerste, grootscheepse manipulatie waar Eurotransplant mee te maken heeft gekregen. Een woordvoerder: "We vinden deze affaire verschrikkelijk, want ons systeem werkt op basis van vertrouwen. Patiënten die op de wachtlijst staan hebben over het algemeen een slechte kwaliteit van leven en hopen op het verlossende telefoontje. Een transplantatie is voor hen het laatste redmiddel."

Duitse specialisten vinkten in het dossier bijvoorbeeld ten onrechte aan dat hun patiënten een dialysebehandeling hadden ondergaan. Dat geldt als een teken van verhoogde urgentie en plaatst de betrokkene op een betere plek op de wachtlijst. In totaal staan ruim 15.000 patiënten op de wachtlijst van Eurotransplant.

Dat er bij transplantatiecentra in Duitsland systematisch is gemanipuleerd, blijkt uit de aantallen. In Leipzig kwamen 38 gevallen aan het licht. De directeur en twee collega-specialisten van de betreffende kliniek zijn inmiddels geschorst. In Göttingen ging het om twee artsen die 25 patiënten hogerop hielpen, onder wie een Rus. Die laatste had zelfs geld betaald. Die zaak ligt nog bij de Duitse justitie.

Voor de Duitse minister van Volksgezondheid was de affaire aanleiding om het toezicht te verscherpen. Over de motieven van de specialisten bestaat nog geen duidelijkheid. In sommige media wordt gesuggereerd dat die financieel van aard zouden zijn, maar van geldstromen van patiënt naar arts is alleen in het ene geval in Göttingen sprake. Concurrentie om zo veel mogelijk transplantaties te doen zou ook een rol gespeeld kunnen hebben. In Duitsland dringen patiëntenverenigingen en artsen intussen aan op terugdringing van het aantal transplantatieklinieken.