Direct naar artikelinhoud

Seks, drugs en veel gevloek in nieuwe J.K. Rowling

The Casual Vacancy, de eerste roman voor volwassenen van Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling, is in de Engelstalige pers gemengd onthaald. Over één ding zijn alle critici het wel eens: het boek staat mijlenver af van de avonturen van de tovenaarsleerling.

De dochter van een prostituee die verkracht wordt door de dealer van haar moeder, een jongen die ervan droomt seks te hebben op een kerkhof, baby's liggend op, met hondenstront besmeurde, tapijten en veel, heel veel f-woorden. Nee, de nieuwe J.K. Rowling is verre van magisch. Dat schrijven Engelse en Amerikaanse recensenten over The Casual Vacancy, dat gisteren in Groot-Brittannië en Amerika met de verwachte trammelant uitkwam.

De plot was al half uitgelekt. Setting is het fictieve Engelse dorpje Pagford, waar na de dood van een gemeenteraadslid een strijd losbarst om het vrijgekomen zitje in de gemeenteraad. De lokale conservatieven willen immers de sociale woonwijk aan de rand van het dorp, waar drugs en criminaliteit hoogtij vieren, overhevelen naar het naburige dorp. De opzet is duidelijk: de Britse klassenmaatschappij onderuithalen en zij die haar in stand houden, hekelen. De schrijfster zou ervoor uit haar eigen ongelukkige jeugd in een dorpje in de buurt van Bristol geput hebben, en later in een gehucht nabij Chepstow.

Dat Rowling met de roman duidelijk komaf maakt met haar reputatie van 21ste-eeuwse sprookjesvertelster, is ongeveer het enige waar de critici het over eens zijn. De commentaren gaan van zeer positief tot vernietigend. Tot het eerste kamp behoort The Independent. De krant schrijft dat Rowling een verhaal afleverde met "passie, verve en magie" en met "een levendige melodramatische climax". Ook de recensente van persbureau AP, die de allereerste bespreking van het boek schreef, is vol lof. Volgens haar bezit Rowling "de gave om haar personages complex en menselijk te maken". The Guardian plaatst daar heel wat vraagtekens bij, maar besluit wel: "The Casual Vacancy is geen meesterwerk, maar is verre van slecht: intelligent, sociaal voelend en vaak grappig."

Niks van dat alles in The New York Times. "De realistische wereld die Rowling schetst is zo hardnekkig banaal, zo deprimerend clichématig dat The Casual Vacancy niet alleen ontgoochelend is - het is saai", luidt het harde verdict. Ook de populistische pers, in de vorm van de Daily Mail, is hard. "Waar is de magie in dit verhaal van middenklassemonsters?", kopt de krant. "500 pagina's als literatuur gemaskeerd sociaal manifest", noemt de recensent van dienst het boek even verderop.

Heel wat bezorgdheid ook over het feit dat jonge Harry Potter-fans het nieuwste boek van hun lievelingsauteur zullen willen lezen. "De komende dagen zal ik, samen met duizenden andere ouders over de hele wereld, iets moeten doen wat tegen ons instinct ingaat: ik zal proberen mijn kinderen een boek niet te laten lezen", schrijft de recensente van de krant The Daily Telegraph.

The Casual Vacancy komt pas op 17 oktober in het Nederlands uit, onder de titel Een goede raad.