Direct naar artikelinhoud

Vrees voor bloedig sektarisch geweld na dubbele aanslag in Afghanistan

Twee bomaanslagen hebben het leven gekost aan zeker 58 burgers in Afghanistan, onder wie veel kinderen en baby's. De duo-aanslag gebeurde een dag nadat honderd wereldleiders in het Duitse Bonn spraken over de toekomst van Afghanistan.

Niemand heeft de aanslagen tot nu toe opgeëist. Taliban beweren dat zij niet de daders zijn. "Het zijn de vijanden van Afghanistan die dit hebben gedaan", zei talibanwoordvoerder Zabiullah Mujahed tegen Afghaanse journalisten.

Het dodelijkste incident vond rond het middaguur plaats in hoofdstad Kaboel, waar een zelfmoordterrorist zich opblies te midden van een religieuze ceremonie van sjiitische moslims. Daarbij kwamen 54 mensen om. De tweede aanslag vond bijna gelijktijdig plaats in de noordelijke stad Mazar-i-Shraif, met vier doden tot gevolg. Een fietsbom ging af toen sjiitische moslims in optocht langskwamen. Autoriteiten gaan uit van een gecoördineerde aanval, waarbij ook ruim honderd gewonden vielen.

De aanslagen lijken sektarisch van aard, iets dat in de recente geschiedenis van Afghanistan niet is voorgekomen. Op de dag van de aanslagen vierden sjiitische moslims het Ashurafestival, dat de dood van de kleinzoon van profeet Mohammad memoreert.

In Kaboel ging de bom af terwijl honderden burgers zongen bij het heiligdom Abu Fazal. "Ineens was er een explosie en lagen er tientallen lijken om mij heen", zegt fotograaf Joël van Houdt, die slechts 20 meter van de bom verwijderd was toen deze afging. "Ik zag veel dode baby's en kinderen, afschuwelijk."

In de chaos direct na de explosie ziet Van Houdt een dood vierjarig meisje in een oranje jurkje liggen, haar mond nog open van de schrik. Het is een beeld dat hem niet meer loslaat, omdat het in zijn ogen de waanzin van de Afghaanse oorlog symboliseert: "Dat meisje heeft helemaal niets te maken met deze oorlog."

Hoewel er spanningen zijn tussen de soennitische en sjiitische moslims in Afghanistan, zijn de meeste recente aanslagen tot nu gericht geweest op Afghaanse autoriteiten of westerse militairen. Volgens president Hamid Karzai is het "de eerste keer dat terreur plaatsvindt op zo'n belangrijke religieuze dag".

Afghanistanexperts spraken na de aanslagen op twitter van een 'zorgelijke ontwikkeling' dat sektarisch geweld oplaait in Afghanistan. Afghaanse burgers vrezen al langer een burgeroorlog nadat westerse militairen zich in 2014 grotendeels terugtrekken uit Afghanistan. Diverse rivaliserende partijen zouden dan gaan vechten om de macht.