Hiv-patiënten moeten niet meer ziek worden om medicijnen te krijgen

Iedereen die besmet is met het hiv-virus zal vanaf volgend jaar meteen behandeld kunnen worden met hiv-remmers. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft beslist dat de hiv-remmers voortaan meteen na de diagnose terugbetaald zullen worden.
AP2012

Jaarlijks krijgen ruim 1.000 mensen in België te horen dat ze besmet zijn met het hiv-virus. Onderzoek heeft vorig jaar uitgewezen dat ze er veel baat bij hebben als ze meteen na de diagnose behandeld worden met hiv-remmers. Die behandeling kost zo’n 1.000 euro per maand. Een dure behandeling dus, die tot nu toe pas wordt terugbetaald van zodra de patiënten echt ziek worden.

Maar daar komt vanaf 1 januari 2017 verandering in. Dat schrijft Het Nieuwsblad en is aan VRT Nieuws bevestigd door minister De Block. “Nu moeten de patiënten wachten tot hun immuunsysteem verzwakt is. Vanaf volgend jaar zullen ze sneller een behandeling krijgen met hiv-remmers om te vermijden dat hun immuunsysteem wordt aangetast, waardoor ze ziek worden”, zegt de minister. “Op dit moment komt die terugbetaling er pas wanneer het afweersysteem van hiv-patiënten al fel verzwakt is.”

Onderzoek heeft dus uitgewezen dat het best zo vroeg mogelijk wordt gestart met de behandeling. Als je vroeger start, krijg daalt het niveau van het virus in het bloed. Zo diep zelfs dat het met een klassieke hiv-test niet meer kan opgespoord worden. Dat is goed want dat betekent dat het virus niet meer actief is in het lichaam en dat de persoon met hiv in een goede gezondheid verkeert.

Betaalt zichzelf terug

Minister De Block trekt jaarlijks 7,5 miljoen euro extra uit in haar begroting om de nieuwe maatregel te betalen. Maar dat zal zichzelf op termijn terugbetalen, zei Boris Cruyssaert van Sensoa in "De ochtend" op Radio 1. 

"Door de behandeling met hiv-remmers worden de patiënten namelijk minder ziek." Dat is op zich al een besparing voor de ziekteverzekering. Maar de behandeling heeft ook nog een ander voordeel legde Cruyssaert uit. "Patiënten die met de hiv-remmers behandeld worden, kunnen de ziekte veel minder verspreiden omdat het virus amper nog in hun bloed aanwezig is. Dat betekent dat er op termijn minder mensen besmet zullen worden."

Meest gelezen