Direct naar artikelinhoud

De Wever leidt N-VA naar verkiezingen

Bart De Wever zal de kar trekken voor N-VA bij de verkiezingen in mei volgend jaar. Op die manier hoopt de partij maximaal te scoren bij de 'moeder aller verkiezingen'.

"Het gezicht van de verkiezingscampagne zal ikzelf zijn. In 2014 hebben we met de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen hét moment om de verandering in gang te zetten. Die kans mag Vlaanderen niet aan zich voorbij laten gaan."

Dat vertelde N-VA-voorzitter Bart De Wever zaterdag in Gazet van Antwerpen in een vooruitblik op de verkiezingen over één jaar. De burgemeester van Antwerpen zal dus zelf de kar trekken. Daar was de voorbije dagen wat onduidelijkheid over gerezen. Ondervoorzitter Ben Weyts wordt immers getipt als de nieuwe voorzitter van de N-VA. En zijn verkiezing zou volgens sommige bronnen al in maart 2014 plaatsvinden. Er werd daarom gespeculeerd dat Weyts wel eens het boegbeeld van de N-VA bij de verkiezingen op 25 mei zou kunnen worden.

"De partijraad moet de datum eigenlijk nog vastleggen", zei De Wever daarover gisteren in De zevende dag. "Er was een scenario om eventueel in maart verkiezingen te houden voor het voorzitterschap en dan na de verkiezingen de nieuwe te laten aantreden. Sowieso is het altijd de bedoeling geweest dat ik die verkiezingen zou trekken. Dat heb ik ook altijd gezegd. Maar misschien gaan we de verkiezing voor een voorzitter nog verlaten. Want tussen het congres (over het confederalisme eind januari, JVH) en de verkiezingen is niet veel tijd meer. We zullen zien."

Hoe dan ook is De Wever dus kopman tot de verkiezingen. "Bij winst wordt het een warme overdracht daarna. Maar bij verlies is het nog belangrijker. Je kunt een nieuwe voorzitter niet op pad zetten twee maanden voor de verkiezingen. Stel dat de uitslag dan tegenvalt - dat kan altijd - dan is zijn voorzitterschap al mislukt voor het begonnen is."

Dat Weyts, zijn gedoodverfde opvolger, voorlopig slecht scoort in de politieke poppolls baart De Wever geen zorgen. "Ik ben ook helemaal beneden begonnen. Toen schreef men nog: 'Deze man heeft het gewoon niet.' Het kan allemaal snel gaan."